Politika

Šta se zna o novoj Vladi Srbije: Ani Brnabić oročeni mandat, Vučeviću perspektiva i dve funkcije, Dačiću tri

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T. Kostić

27/08/2022

-

14:03

Šta se zna o novoj Vladi Srbije: Ani Brnabić oročeni mandat, Vučeviću perspektiva i dve funkcije, Dačiću tri
Šta se zna o novoj Vladi Srbije: Ani Brnabić oročeni mandat, Vučeviću perspektiva i dve funkcije, Dačiću tri - Copyright Google Maps, Tanjug/Jadranka Ilić, VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se nakon četri meseca od održavanja parlamentarnih izbora naziru obrisi nove Vlade. Na njenom čelu će biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić koja na tom mestu iza sebe ima već dva mandata. Ipak njen novi premijerski mandat, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće oročen do 2024. godine.

Predlaganjem nove-stare premijerske, sada je formalno otpočeo i proces formiranja njenog novog kabineta, koji bi prema najavama, trebalo da bude finiširan u narednih dvadesetak dan. Ipak, već sada još neke funkcije su izvesne, a reč je upravo o funkcionerima koji su do danas figurirali kao opcija na najvišu poziciju u Nemanjinoj 11.

Za sada se zna da će potpredsednici vlade biti Miloš Vučević i Siniša Mali, dok će lider SPS-a Ivica Dačić biti zamenik predsednika vlade. Ipak, svo troje pomenutih političara neće imati samo jednu funkciju. Kako sada stoje stvari, a prema najavama Vučića, Vučeviću, pa i Malom, izgledna je i ministarska funkcija, dok će Dačić praktično imati tri, jer mu uz zameničko mesto i ministarski kabinet, pripada i mesto šefa službi bezbednosti.

Vučić je najavio i da vlada neće biti u istom sastavu tokom celog mandata, te da ni Brnabić neće imati pun premijerski mandat, a period za promene oročio je na 2024. godinu. Nije, međutim, precizirao da li će u toj godini doći do rekonstrukcije vlade ili će biti održani prevremeni parlamentarni izbori, ali je obe opcije ostavio otvorenim.

Nova-stara premijerka

Iako je Vučić najavio da će doći do velikih promena u sastavu vlade, te da će u njoj biti nova lica, ipak se za mesto premijera odlučio za osobu u koju, kako je istakao, ima bezgranično poverenje, a sa kojom sarađuje još od 2016. godine.

Brnabić je u politiku ušla kao nestranačka ličnost, tako što je u takozvanoj "drugoj vladi Aleksandra Vučića" obavljala funkciju ministarke državne uprave i lokalne samouprave. U junu 2017, tada kao predsednik Srbije, Vučić ju je predložio za mandatara nove vlade. Na funkciji premijerke nalazi se od 29. juna 2017. godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Članica Srpske napredne stranke postala je početkom oktobra 2019. godine. U julu 2021, na sastanku proširenog sastava Izvršnog odbora SNS i beogradskih odbora, izabrana je za poverenicu Gradskog odbora Beograda Srpske napredne stranke, a u novembru 2021. na Skupštini SNS izabrana je za potpredsednicu partije.

Vučić je istakao da je izbor Brnabić za mandatara napravljen dogovorom unutar SNS-a.

"Ovo je naš dogovor, i Ane, i Miloša Vučevića i Siniše Malog. Kod nas nema trzavica, svađa, problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i dobro znamo šta radimo i koliko je važno da sačuvamo stabilnost države u ovom trenutku", rekao je Vučić.

O oročenom mandatu Ane Brnabić rekao je da je i o tome razgovarao sa njom samom.

"Razgovorao sam i sa Anom ona isto misli koliko može i fizički, ima i svoje porodične stvari, ali ovo je period koji je relano da može da vodi vladu", rekao je on.

Vučevićeva perspektiva

On je naveo i da će Miloš Vučević, za kojeg je i ranije rekao da će svakako biti na važnoj funkciji u vladi i pripremiti se za neki budući period, za neku značajniju državnu funkciju.

O tome da bi Vučević, umesto upravljanjem drugim po veličini gradom u Srbiji - Novim Sadom, mogao da uđe u vladu, govorilo se više puta u prethodnom periodu, a to je potvrdio i sam Vučić kada je spisak kandidata za mandatara skratio rečima da će odluka biti doneta između njega i Brnabić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić nije precizirao koje ministarstvo će voditi Vučević, ali je najavio da će biti potpredsednik vlade, kao i da će biti njen značajan činilac. Istakao je da će Vučević uneti dodatnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti, i pripremiti se za neki budući period, za neku značajniju državnu funkciju, kao i Siniša Mali. Za njega nije precizirao da li će ostati ministar finansija, objasnivši da je to na premijerki da odluči, ali je dovoljno rečita bila njegova ocena da malo ko u Evropi, ne samo u regionu, "ima tako dobrog ministra finansija kao što je Mali".

Vučević je, inače, diplomirani pravnik, koji se pre politike bavio avokaturom u porodičkoj advokatskoj kancelariji. Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. Za predsednika Gradskog odbora SNS izabran 2011, a potpredsednik SNS postao je 2016, a potom je na tu funkciju izabran i u novembru 2021.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. On je za gradonačelnika drugi put izabran u julu 2016, a treći put u septembru 2020. godine.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. Dobitnik je više priznanja, među kojima su i Povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine.

Za sada nije jasno kojim sektorom će upravljati, ali je Vučić istakao da u njega ima poverenje.

Međutim, kada je reč o Vučeviću, važan faktor moglo bi da bude i pitanje izbora novog predsednika Srpske napredne strane. Vučić je, naime, još ranije najavio da će se sa te pozicije povući, a pre nekoliko dana najavljujući opcije za mandatara ponovo pomenuo da naprednjacima predstoji stranačka skupština. Analitičari ukazuju i da bi onog ko "izgubi" u trci za premijersko mesto možda očekivala i najvažnija pozicija u SNS.

Dačiću tri funkcije

Treća osoba osoba koja će sigurno biti član vlade je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Vučić je više puta napomenuo da bi kandidat za mandatara mogao da bude neko iz redova koalicionih partnera SNS-a, a najveća stranka među njima je svakako SPS. Upravo zato se najviše govorilo da bi u premijersku fotelju mogao ponovo Ivica Dačić koji je tu funkciju obavljao nakon izbora 2012. godine.

Tanjug/Tara Radovanović

 

U pitanju je političar koji je tokom duge političke karijere bio poslanik, ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, više puta potpredsednik Vlade, a koje ministarstvo će voditi u novoj vladi, Vučić još nije potpuno precizirao. Izvesno je da će obavljati tri funkcije: ministarsku, zamenika predsednika vlade, kao i koordinatora službi bezbednosti.

"Dačić će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu Srbije", rekao je Vučić i istakao da upravo to pokazuje da ima poverenje u njega.

Vučić sarađuje s Dačićem već dugi niz godina, pa je tako Vučić bio prvi potpredsednik vlade na čijem čelu je 2012. godine bio Dačić. U prethodnom mandatu Dačić je obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Srbije, a zanimljivo je i da je jedan od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ja sam spreman da, zajedno sa predsednikom Vučićem, još više nego do sada radim na ostvarenju svih postavljenih ciljeva, i uveren sam da samo u takvoj saradnji možemo da očuvamo i unapredimo našu Srbiju", rekao je Dačić po objavljivanju informacije koje funkcije će obavljati u narednom periodu.

Kako je naveo, Socijalistička partija Srbije će i ubuduće biti pouzdan i snažan partner Srpske napredne stranke u sprovođenju odgovorne državne politike koja je, kako je rekao lider SPS-a, i do sada osigurala punu stabilnost, snažan ekonomski razvoj i odbranu najvažnijih nacionalnih interesa.

Nova i/ili stara imena

Ostatak članova vlade za sada ostaje nepoznanica. Više imena je viđeno da se nađe u njoj, pogotovo onih koji su bili na izbornoj listi SNS-a. Među njima su Goran Vesić, dr Danica Grujičić, dr Jelena Begović...

Međutim, tamo gde nova imena ulaze u vladu, po pravilu se priča i o onima koja iz nje mogu da izađu. Ključno pitanje koje je u javnosti tim povodom pominjano jeste hoće li oni ministri koji su tokom deset godina vlasti SNS sve vreme bili na funkcijama, u ovom krugu da "odmore", a među njima su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

Tanjug/Zoran Žestić

 

Mihajlović je, na primer, na pitanje da li sebe vidi u novoj vladi, odgovorila da je nezahvalno pričati o tome: "Kad bih to rekla, opet bi tabloidi krenuli sa pričom o meni". Drugi pomenuti ministri o svojoj ulozi u vladu se nisu značajnije oglašavali. Programski direktor Demostata Zoran Panović naveo je ranije za Euronews Srbija da će percepcija nekih ministara biti važna za to da li će biti u novoj vladi u kojem resoru.

"Gde će biti Vulin, Mihajlović, Nenad Popović, da li će ih biti... Vrlo je bitna ta simbolika ministara, uz sve to su i te tenzije međusobne", naveo je Panović.

Politikolog Nikola Parun je, međutim, ranije naveo da se ne očekuju "radikalne promene u sastavu", već personalne.

"Imajući u vidu važnost uticaja i interesovanje SAD za prilike na Balkanu, u ovom trenutku je teško zamislivo da Stefanović ne bude na nekoj od ključnih političko-bezbednosnih pozicija", rekao je on.

Vučić je danas istakao i da predstoji težak period u kojem će, kako je naveo doći do ukrupnjavanja političke scene.

"Moraće da se odvoje oni odgovorni, malo desno i malo levo od centra, u odnosu na one koji bi zemlju uništili za pet minuta, desničari puni patriotskih floskula, sa kojima ne brzo ne bismo imali za plate, i najgori levičari tobož, veliki liberali, koji bi uništili sve nacionalno i državotvorno u zemlji", rekao je Vučić.

Nije precizirao na koje političke partije misli.

Komentari (0)

Srbija