Politika

Vlada Srbije: Ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Europrajda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2022

-

15:18

Vlada Srbije: Ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Europrajda
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, saopšteno je posle današnje sednice Vlade.

"Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost", kaže se u saopštenju.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozdravila je danas odluku o otkazivanju održavanja Europrajda tokom septembra u Beogradu, uz ocenu da održavanje "parade" u službi promovisanja LGBT-ideologije, ne bi bilo od koristi nikome, već bi izazvalo dodatne tenzije i nove podele.

"Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve pozdravlja odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje održe u Beogradu tokom septembra, i na toj odgovornoj odluci iskreno čestita Predsedniku Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije", navodi se u saopštenju Sinoda.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će se EuroPrajd, koji je bio zakazan za septembar, odložiti ili biti otkazan, te da nije srećan zbog toga jer se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država u takvoj situaciji da je pritisnuta brojnim problemima, pre svega zbog Kosova i Metohije.

"U dogovoru sa većinom članova vlade i predsednice vlade biće nekoliko glasova protiv, biće odložena ili otkazana Parada ponosa u septembru. To govorim zato što ne možemo u ovom trenutku kada imamo Otvoreni Balkan i krizu koja će trajati najkraće do 31. oktobra", kazao je on.

Dodao je da trenutno nemamo kuda da se pomerimo, nemamo kuda, nećemo da prihvatimo tablice, niti ćemo prihvatiti ovo s dokumentima.

"Idemo u veću krizu, imamo mnogo problema, neću da govorim o tome koliko je laži izneto tu, kako će da napadaju crkve manastire, kako će da sruše veliki moral skupova koje nazivaju litije, a predvode iz rašćinjeni monasi, neprijatelji pravoslavne crkve", naveo je on.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Boris Milićević kaže da mu je kao članu LGBT zajednice žao zbog toga, ali da je u ovom trenutku važnije očuvanje stabilnosti jer je "Evroponos korišćen za destabilizaciju društva i države". Iz organizacije Europrajda, međutim, poručuju da je jedina opcija da policija zabrani šetnju zakazanu za 17. septembar. Napominju da ukoliko organizatori dobiju odluku policije da se šetnja zabranjuje, na to će uložiti žalbu Upravnom sudu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija