Politika

Lajčak za Euronews Srbija: Ostaje dva meseca da se pronađe rešenje za registarske tablice, predložili smo neke ideje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2022

-

14:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ostaje rok od dva meseca da se pronađe rešenje za pitanje registarskh tablica, rekao je za Euronews Srbija specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.. On je naveo da veruje da će rešenje biti pronađeno i da su neke ideje predložene partnerima. 

Na pitanje novinara Euronews Srbija o rešenju za registarske tablice i navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nije optimističan da će se rešenje naći do 1. septembra, Miroslav Lajčak je naveo da ne misli da bi rešenje trebalo tražiti do tog datuma.

"Ta odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva meseca da nađemo rešenje. I mi smo već u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu. Mi smo bili u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica, imamo barem dva meseca za rešavanje, verujem da ćemo naći rešenje", rekao je Miroslav Lajčak koji prisustvuje strateškom forumu na Bledu.

Upitan o tome kako on vidi to rešenje za tablice rekao je da ne želi da ulazi u detalje. 

"Posebno zbog toga što smo mi predložili neke ideje našim partnerima. Tako da ne bi bilo dobro da sada izađem javno.Želeo bih da kažem da bi stvarno bilo bolje, umesto da rešavamo krize, da možemo da se posvetimo suštini procesa, normalizaciji. Da ljudi žive normalno, da ne treba da razmišljaju šta će biti sutra, za nedelju dana, za mesec dana. I ja verujem da ćemo stići tamo. Imali smo prvi razgovor između dva lidera pre dve nedelje u Briselu na tu temu, i on je pokazao da oni mogu da razgovaraju iako se ne slažu po mnogim pitanjima", rekao je Miroslav Lajčak. 

Na pitanje da li je taj prostor od dva meseca potvrđen i sa prištinske strane, specijalni izaslanik EU je rekao: "Da, naravno".

"Ta kampanja registracije počinje 1. septembra i treba da traje dva meseca. Ne očekujem nikakvu dramu 1. septembra. Ne postoji razlog za to. Imamo taj rok od dva meseca da pronađemo rešenje, kao što smo pronašli u vezi ličnih karata", naveo je Lajčak i dodao da on mora da bude optimista.

Euronews Srbija

 

Ranije danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da u ovom trenutku ne vidi rešenje za pitanje registarskih tablica i naveo da Priština kreće u tu kampanju.

"Oni kreću 1. septembra sa svojom kampanjom i pokušaće da nateraju Srbe da promene tabice. Kurti je na sastancima u Briselu rekao da veruje da će imati velikog uspeha. To je proces koji će da traje. Mi smo svakako od 1. septembra suočeni sa tim problemom. Ne postoji mogućnost da se pre nešto reši", naveo je Vučić.

Dodao je da očekuje važne posete i razgovore iza samita Otvorenog Balkana i posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

"Imaćemo mnogo posrednika koji će dolaziti iz Evrope i sveta, ali u ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka zbog nepostojanja želje Prištine da razgovora o racionalnim i kompromisnim rešenjima", naveo je Aleksandar Vučić.

Tim povodom sinoć se oglasio i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj koji je izjavio da je optimista "da će Kosovo i Srbija, posle dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama".

Borelj je rekao da je pitanje registarskih tablica teže od pitanja ličnih karata, o čemu su kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli dogovor 27. avgusta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija