Politika

Euronews Srbija na administrativnom prelazu Merdare: Postavljeni "disklejmeri" (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

08:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na administrativnom prelazu Merdare jutros su postavljeni tzv. disklejmeri nakon dogovora Beograda i Prištine o korišćenju dokumenata. Obaveštenja su dvojezična, na srspkom i engleskom jeziku, dimenziija 50x70 cm.

"Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)", navodi se u istaknutim disklejmerima.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podsetimo, Vlada u Prištini je od 1. avgusta počela jednostrano da primenjuje propis po kome svakom licu koje se pojavi u nameri da pređe administativni prelaz "s ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na prelazima biva obezbeđen ulazno-izlazni dokument koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta i važi 90 dana".

Ova odluka izazvala je uznemirenje Srba i dovela do postavljanja barikada na severu Kosova. Nakon intervencije međunarodne zajednice, primena odluke je odložena za 1. septembar.

Usledili su potom pregovori u Briselu 18. avgusta, ali bez konkretnih pomaka i rezultata. Zatim su predstavnici Evropske unije i SAD boravili u Beogradu i Prištini. Dogovor je "pao" tek nekoliko dana kasnije i saopštio ga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na Tviteru.

"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je na Tviteru Borelj.

Naveo je da će kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte i da je Eu dobila garancije od Kurtija u tom cilju.

Prethodno je predsednik Srbiej Aleksandar Vučić rekao da je Beograd spreman da izda opšti disklejmer i da ga istakne na administrativnim prelazima.

"Čekamo za to garantije EU, u njemu bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo iz praktičnih razloga radi omogućavanja slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jendostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao odstupanje od Rezolucije SB UN 1244, tražimo garancije EU za to", pojasnio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija