Politika

Nakon Samita Otvorenog Balkana organizovano makedonsko veče – prisutni Vučić, Rama, Abazović i Hil

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2022

-

22:01

Nakon Samita Otvorenog Balkana organizovano makedonsko veče – prisutni Vučić, Rama, Abazović i Hil
FoNet/Instagram predsednika Srbije - Copyright FoNet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Makedonsko veče u okviru sajma vina Otvorenog Balkana priredila je večeras Vlada Severne Makedonije, pod otvorenim nebom na krovu tržnog centra Galerija u Beogradu na vodi, a počasni gost na koktelu je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, počasni gosti su i premijer Crne Gore Dritan Abazović, a očekuje se da dođu i premijeri Srbije i Albanije Ana Brnabić i Edi Rama.

Vučić je na svečanost stigao zajedno sa Abazovićem, a prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Predsednik Srbije objavio je delić atmosfere sa makedonske večeri, koju je u Beogradu organizovao premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Goste je dočekala i poželela im dobrodošlicu makedonska delegacija na čelu sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Premijer Kovačevski je stigao u TC Galeriju, nakon što je brodićem obišao srpsku prestonicu.

Posle obraćanja premijera Kovačevskog, gosti će se opustiti uz zvuke gitare poznatog makedonskog muzičara Vlatka Stefanovskog, koji će održati solistički koncert.

Logo večerašnjeg koktela je "Taste life! North Macedonia", a gosti uz prijatnu muziku i pogled na Savu, uživaju u autentičnim makedonskim vinima i gastronomskim specijalitetima, upoznajući se sa turističkim i privrednim potencijalima države iz susedstva.

Zaev: Nova era saranje na Balkanu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je danas da su Severna Makedonija, Srbija i Albanija kroz inicijativu Otvoreni Balkan započele novu eru saradnje na Balkanu, a da je za to dokaz Međunarodni sajam vina u Beogradu.

"Međunarodni sajam vina, hrane i turizma ''Vinska vizija otvorenog Balkana'' i sve druge saradnje u okviru ove inicijative, samo je dokaz da su Severna Makedonija, Srbija i Albanija započele novu eru saradnje na Balkanu, koja će doneti korist svim našim građanima", naveo je Zaev na Tviteru.

On je dodao da se u Palati Srbija u Beogradu na završnom radnom ručku Samita Otvoreni Balkan na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića sastao sa "dragim prijateljima, liderima Otvorenog Balkana".

Sastanak ministara pravde Srbije i Severne Makedonije

Ministarka pravde Maja Popović sastala se na marginama Samita "Otvoreni Balkan" sa ministrom pravde Severne Makedonije Nikolom Tupančevskim s kojim je razmenila iskustva u vezi za izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) i Krivičnog zakonika (KZ), kao i druga pitanja vezana za usaglašavanje zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

Popovic i Tupančeski su dogovorili održavanje zajedničke konferencije na kojoj će se razmatrati pitanja vezana za funkcionisanje sudova i javnih tužilaštava dve države i razmeniti znanja i iskustva koja su doprinela jačanju vladavine prava.

Tupancevski je izneo posebno interesovanje za proces digitalizacije pravosuđa, način izbora sudija i javnih tužilaca u Srbiji, kao i funkcionisanje sistema za izvršenje krivičnih sankcija, sa posebnim osvrtom na sistem izvršenja alternativnih krivičnih sankcija.

Dogovoreno je da se intenziviraju konsultacije ministarstava pravde dve zemlje kako bi se ubrzao proces harmonizacije propisa u sklopu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Srbija i Severna Makedonija potpisale Program saradnje u kulturi do 2025.

Potpisan je Program saradnje između srpskog i makedonskog ministarstva kulture za period do 2025. godine, koji će između ostalog doprinetu razvijajnju i podsticanju kulturne saradnje između dveju država.

Program su potpisale ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

U cilju stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne saradnje, u okrviru Programa Srbija i Severna Makedonija će podsticati i podržavati uspostavljanje direktnih kontakata i redovnu razmenu programa i projekata između nacionalnih ustanova i drugih organizacija u oblasti izvođačke umetnosti, filmske umetnosti, kulturnog nasleđa i digitalizacije, vizuelne, muzejske i galerijske delatnosti, biblioteka i bibliotečko-informacione delatnosti, arhiva i arhivske delatnosti, izdavaštva i prevođenja.

Jedan od rezultata Programa biće promovisanje saradnje nacionalnih pozorišta i nacionalnih ansambala narodnih pesama i igara, kroz zajedničke aktivnosti, razmenu iskustava.

Saradnja će se, kako navode u Ministarstvu kulture, produbiti i na polju pozorišta, opere, baleta, narodnih pesama i igara, kroz pružanje podrške u uspostavljanju direktnih kontakata između ustanova svojih zemalja, radi učešća predstavnika i trupa na gostovanjima i festivalima, kako regionalnog, tako i međunarodnog karaktera.

Dve zemlje će podsticati saradnju i u cilju daljeg širenja industrije filma, televizije, video produkcije i distribucije, i porasta ekonomske i kulturne razmene.

Program predviđa i saradnju na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, pružanjem podrške tradicionalnim kulturnim aktivnostima, festivalima i sajmovima u okviru razmene tradicionalne muzike, zanata i drugih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa dve zemlje.

Komentari (0)

Srbija