Politika

Brodovi američke mornarice u međunarodnim vežbama na Baltiku

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2022

-

17:45

Brodovi američke mornarice u međunarodnim vežbama na Baltiku
Brodovi američke mornarice u međunarodnim vežbama na Baltiku - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Amfibijski jurišni brod američke mornarice "USS Kirsardž" ("USS Kearsarge") učestvuje u Baltičkom moru u međunarodnim vežbama koje se održavaju zbog tenzija u tom regionu izazvanih ratom u Ukrajini, javlja AP.

To je prvi brod klase Wasp mornarice SAD koji učestvuje u vežbama na Baltiku u najmanje poslednje dve decenije, navodi američka agencija.

Klasa Wasp amfibijskih brodova, pored ostalog, podrazumeva da plovilo raspolaže heliodromom, da može da nosi naprednije letelice, kao i da je sposobno da transportuje gotovo celokupnu izviđačku jedinicu marinaca (MEU) i da je vazdušnim putem prebaci na neprijateljsku teritoriju.

Pored nekih drugih brodova američke mornarice, "Kirsardž" učestvuje nekoliko meseci u vežbama sa vojskama Švedske i Norveške, koje su se zvanično prijavile za ulazak u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

"U proteklih nekoliko meseci delovali smo na Mediteranu i Baltiku, i cilj je uvek unapređivanje bezbednosti u tim regionima i međunarodnim vodama", rekao je komandant "Kirsardža", kapetan Aron Keli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija