Politika

Zvaničnici kosovske vlade u Preševskoj dolini, teme - dijalog Beograda i Prištine i položaj Albanaca na jugu Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

19:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je danas, tokom posete oštinama na jugu Srbije, Bujanovcu i Preševu, da će insistirati da se prava koja Srbija traži za Srbe na Kosovu, garantuju i za albanske građane u Preševskoj dolini. Predstavnici kosovske Vlade, na čelu sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem sastali su se sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu, čelnicima bujanovačke opštine i predstavnicima političkih partija iz Preševa.

Glavne teme razgovora, osim trenutne političke situacije i dijaloga između Beograda i Prištine, bile su i ekonomske teme i teme iz oblasti obrazovanja, a u planu je i sastanak sa privrednicima iz ovog regiona. Bisljimi je rekao da je za njih "pitanje Preševske doline centralno". Kako je naveo, rukovodstvo u medicinskim ustanovama u Preševu i Bujanovcu nije albansko, a u većini škola na albanskom jeziku takođe.

Prema oceni predstavnika albanske nacionalne manjine, ali i kosovskih ministara, ova poseta je još jedan korak ka normalizaciji odnosa. Kako je prenela reporterka Euronews Srbija, Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe očekuju da i oni budu uključeni u konačno rešenje dijaloga između Beograda i Prištine i da će time biti rešen i njihov položaj.

Prema njihovim rečima, oni nisu na pravi način uključeni u integracije, ali se nadaju da će veće prisustvo zvaničnika sa Kosova omogućiti da i njihov položaj ubuduće bude bolji.

"Plan integracije Albanaca iz 2001. godine nije realizovan, još više nisu realizovani plan i sedam tačaka i plan rekonstrukcije koordinacionog tela. Što se tiče Albanaca, mi smo imali volju za integraciju ali nije bilo političke volje iz Beograda", rekao je predsednik Nacinalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafi.

I predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi razgovarao je danas u Preševu sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem i ministarkom prosvete Arberie Negavci o pravima Albanaca u opštinama na jugu centralne Srbije u kojima je većinsko albansko stanovništvo. 

On je istakao da očekuje veće prisustvo kosovskih vlasti i na jugu Srbije. Kako je precizirao,  potrebna je veća posvećenost Prištine opštinama na jugu centralne Srbije u kojima je većinsko albansko stanovništvo. 

Zvaničnici kosovske vlade posetili su i dve osnovne škole u Trnovcu i u Preševu, a kako je rekao Ragmi Mustafi učenici su dobili više 4.000 udžbenika za koje je sredstva odvojila kosovska vlada.

Današnjem sastanku nije prisustvovao predsednik opštine Preševo. On je danas prištinskim medijima rekao da smatra da ga Kurtijeva vlada ignoriše zato što je nekoliko puta uputio negativne kometare na njihov račun.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija