Politika

Brnabić na Kosovu: Osećam se kao svoj na svome, donosim jednu važnu poruku za sve Srbe

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

07:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravila je danas u jednodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. Premijerku je dočekao veliki broj okupljenih u severnoj Mitrovici, budući da je ovo njena prva poseta južnoj pokrajini od 2017. godine.

Brnabić je prvo posetila Multimedijalni centar, a prisutne su velike mere obezbeđenja, specijalne policije, KFOR-a i karabinjera sve od Jarinja, pa do Mitrovice.

Euronews Srbija

Zajedno sa premijerkom administrativni prelaz prešli su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će boraviti sa njom u zvaničnoj poseti.

Premijerka je potom istakla da joj je posebno zadovoljstvo što je posetu počela iz Multimedijalnog centra rekavši da Vlada Srbije ne želi da Srbi sa KiM zaostaju za onima iz centralne Srbije. Brnabić je u svom govoru u Multimedijalnom centru rekla da sa KiM želi da pošalje jasnu i jednostavnu poruku - poruku mira, stabilnosti i tolerancije.

"Današnja poruka mira, stabilnosti i tolerancije je jedina moguća budućnost za nas, ali takođe da ćemo u svakom trenutku biti uz srpski narod. Nastavićemo da se borimo pod vođstvom predsednika Vučića. Sledeća velika tema na našoj agendi koju ću ponavljati gde god da idem - formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), to je ono na čemu ćemo nastaviti da institiramo svakog dana", rekla je.

Ona je istakla da se iz godine u godinu "povećava broj napada na Srbe i njihovu imovinu", kao i da manastir Visoki Dečani ostaje na listi najugroženije kulturne baštine.

"To sve govori koliko je teško našem narodu na KiM. Ali, dijalog je važan jer kada ga ima manje su šanse za bilo kakve jednostrane poteze i dalje maltretiranje Srba na KiM", istakla je.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Na izjavu premijera privremenskih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je rekao da poseta Ane Brnabić Kosovu pokazuje "demokratičnost te zemlje", premijerka je odgovorila:

"Meni bi bilo izuzetno drago da vidim tu demokratiju i taj demokratski potencijal jer bi našem narodu bilo mnogo lakše. Ne mogu da kažem da to vidim jer je u ovoj godini uskraćeno osnovno pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji. Mislim da to bolje nego bilo šta drugo pokazuje stanje demokratije i vladavine prava", rekla je ona i nastavila:

"Druga važna stvar, poštovanje međunarodnih sporazuma - Priština ne poštuje međunarodne sporazume, nije i dalje implementirala Briselski sporazum, nije uspostavila ZSO ili omogućila da to Srbi urade. Čekamo duže od devet godina, to su najbolji pokazatelji stanja demokratije i vladavine prava"

Nakon posete prvog Multimedijalnog centra na severu Kosova i Metohije, Brnabić je obišla manastir Banjska u opštini Zvečan gde ju je očekao episkop raško-prizrenski Teodosije, sveštenstvo i građani, a priređen je i kulturno-umetnički program.

Brnabić je rekla da će se postarati, sa resornin ministarstvom da obezbedi sredstva za renoviranje fasade manastira, za koju su joj monasi rekli da je u očajnom stanju. Konstatovano je da je kompletan unutrašnji izgled manastira završen i da je ostalo da se uradi spoljni deo ove svetinje.

Brnabić je posetila i Leposavić, gde je braći Radosavljević uručila ključeve nove kuće, izgrađene sredstvima Vlade Srbije, navodeći da se nada da je Srbija makar malo pomogla Lazaru i Božidaru Radosavljeviću.

"Danas je najlepši dan od kada se bavim politikom", rekla je Brnabić, uručujću ključeve Lazaru Radosavljeviću. Kuća, površine 130 kvadratnih metra je potpuno završena, a braća bi trebalo da se u nju usele za mesec dana, kada se budu obezbedile i sve neophodne stvari.

Premijerku su ispred kuće dočekali brojni građani, noseći zastave Srbije i poruke podrške. Brnabić je u obraćanju okupljenima još jednom istakla da je Srbija uvek uz svoj narod.

"Ova poseta mi daje snagu da se borimo u ovim teškim vremenima, posebno na Kosovu i Metohiji. Ali, vi ste navikli na izazove, ovde teška vremena traju vekovima. Hvala vam što ostajete ovde, jer samo vas ostanak znači i ostanak Srbije na Kosovu i Metohiji", porucila je Brnabić.

Sredstva za novu kuću braće Radosavljević, izdvojila je Vlada Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Premijerka Brnabić će u Leposaviću obići i porodično poljoprivredno gazdinstvo, čime će završiti posetu Kosovu i Metohiji.

Obilaskom porodične vinarije Lakićević u Leposaviću, premijerka Ana Brnabić završila je danas posle podne jednodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.

Poseta premijerke Kosovu i Metohiji najavljena je u četvrtak, 1. septembra, u skladu sa Sporazumom o zvaničnim posetama, saopštila je ranije Vlada Srbije. Kako se navodi, poseta ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na Kosmetu.

I kosovski zvaničnici u Preševskoj dolini

Euronews

Zamenik premijera privremenih prištinskih instutcija i šef pregovaračkog tima za dijalog Beograda i Prištine u Briselu Besnik Besljimi, kao i ministarka prosvete nauke i tehnologije Arberi Nagavci nalaze se danas u poseti Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Oni su se sastali sa narodnim poslanikom Šaikom Kanberijem, nakon čega će razgovarati sa čelnicima opština u Bunanovcu i Preševu, ali i sa lokalnim privrednicima, te obići jednu osnovnu školu.

Iz Albanskog nacionalnog saveta za Euronews Srbija kažu da će glavne teme biti političke i ekonomske prirode, ali da će se svakako pričati i o "pasivizaciji adresa" koju albanska zajednica u Preševskoj dolini smatra diskriminacijom.

Navode i da je ova poseta važna za njih i da je smatraju korakom ka normalizaciji odnosa.

Euronews TV

"Razgovaraćemo o situaciji Albanaca u Preševskoj dolini, uživanju prava, diskriminaciji. Pričaćemo sigurno o pasivizaciji adresa koju strane organizacije smatraju etničkim čišćenjem. Tema će biti politika i ekonomska situacija, ali svakako i dijalog Beograda i Prištine koji Albanci vide kao šansu za rešavanje političkog i pravnog statusa Albanaca u Preševskoj dolini. Ova poseta je dobra, jer kada nemamo posete, imamo tenzije. Dakle, ovo je znak da idemo napred", rekao je Ragmi Mustafa, predsednik Albanskog nacionalnog saveta za Euronews Srbija.

Petković: Poseta premijerke ima posebnu težinu i značenje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da predstojeća poseta Brnabić KiM za Srbe u južnoj pokrajini ima posebnu težinu i značenje, jer pokazuje da je njihova država uvek uz njih.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da poseta premijerke Kosovu i Metohiji šalje jasnu poruku da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost, ali i opstanak i ostanak na ovim prostorima.

Rakić je za RTS rekao da dolazak Brnabić na Kosovo i Metohiju znači mnogo svim Srbima na tim prostorima, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je da nema boljeg trenutka za posetu premijerke Kosovu i Metohiji.

Simić je za Tanjug rekao da dolazak predsednice Vlade ima značaj pre svega zbog velikog broja projekata koji, kako navodi, znače život za Srbe na KiM, a realizuju se zahvaljujući Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki.

Gradonacelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je za Tanjug da je poseta premijerke vazna, ne samo za građane Kosovske Mitrovice, već i za sve Srbe na KiM, kao i da očekuje da veliki broj Srba sa KiM danas pozdravi premijerku u njenoj prvoj poseti južnoj pokrajini od 2017. godine.

Jevtić: Premijerka će saslušati građane

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je da je današnja poseta premijerke Ane Brnabić od velike važnosti za sve Srbe na Kosovu i Metohiji, dodajući da će Brnabić saslušati potrebe građana od Leposavića do Raniluga.

Jevtić je dodao da će danas imati priliku da sa predsednicom vlade razgovara o životu i potrebama Srba ne samo u Štrpcu, već i južno od Ibra.

On je za "Kosovo onlajn" istakao da poseta Brnabić dolazi u trenutku kada je život Srba na KiM težak i pod stalnim tenzijama, ali isto tako, u trenutku kada je angažovanošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića sprečena eskalacija tenzija, posebno na severu pokrajine.

"Kao što sam više puta naglašavao, vrlo je važno učiniti sve kako bi se izbegli sukobi. Dogovorom o ličnim kartama to je i učinjeno, ali situacija je i dalje teška. Upravo iz tog razloga srpski narod ovu posetu doživljava kao važnu i ohrabrujuću. Kada kažem srpski narod, tu mislim na sve, i Srbe južno i severno od Ibra, i Srbe u Leposaviću, Štrpcu, Metohiji, centralnom Kosmetu ili Kosovskom Pomoravlju", dodao je Jevtić.

Kako je naglasio, Vlada Srbije, Kancelarija za KiM pomažu projektima, budžetskim davanjima svim Srbima na KiM.

"Odlično znam koliko sama predsednica vlade pruža posebnu podršku direktoru Kancelarije Petru Petkoviću koji u ime vlade, u ime predsednika Srbije, ne samo da je posećivao Srbe i južno i severno od Ibra, već im na konkretan način pomaže. Žalosno je videti kada neko i ovu današnju važnu posetu premijerke komentariše u kontekstu podela na južne i severne Srbe", dodao je on.

Jevtić je naglasio da je poseta premijerke jasna poruka da se vlada brine o Srbima na KiM.

"Činjenica da će gospođa Brnabić biti sa srpskim narodom danas, da će imati priliku da i od Srba južno od Ibra još jednom čuje sa kakvim se problemima suočavamo, kakve su nam potrebe i šta to zajedno treba da radimo u cilju rešavanja svih problema i izazova, za mene je jasna poruka da se vlada, posebno predsednik Vučić, pođednako brinu i o Srbima južno i severno od Ibra", rekao je Jevtić.

Krasnići: Zvanične posete dobre po psihu naroda

S druge strane, politički analitičar Miljazim Krasnići u razgovoru za Euronews kaže da je današnja poseta premijerke Srbije u okviru "džentlmenskog paketa" iz Brisela.

"Ne vidim ništa loše u tome, to je činjenica da je Kosovo jedna normalna zemlja u koju svako ko je dobronameran može doći", kaže Krasnići.

On ističe da će Brnabićka sigurno doneti i neku poruku za kosovske Srbe.

"Albanci u Preševskoj dolini su izolovani, pa i poseta kosovskih ministara može imati psihološki dobar efekat na njih. U tom smislu, ove razmene poseta mogu ublažiti celokupnu klimu za dalje pregovore koji će se nastaviti", zaključuje Krasnići.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija