Politika

Patrijarh Porfirije se oglasio povodom Evroprajda: "Veštački nametnuta tema"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

15:59

Patrijarh Porfirije se oglasio povodom Evroprajda: "Veštački nametnuta tema"
Patrijarh Porfirije se oglasio povodom Evroprajda: "Veštački nametnuta tema" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije izdao je specijalnu izjavu o Europrajdu u kojoj je naveo da smatra da je otkazivanje te manifestacija ispravno. Patrijarh je u izjavi, koja je objavljena na sajtu SPC, naveo da je ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi srpski narod, "velike polemike, podele, kontroverze i sukobe izazvala najava da će u Beogradu biti održana manifestacija Europrajd".

"Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim", naveo je Porfirije. 

On je dodao da je na početnim stranama Biblije zapisano da je Bog stvorio dva pola, "kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom". 

"U potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice", naveo je patrijarh Porfirije.  

On je rekao da je zbog tih razloga crkva više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države iznela razloge zbog kojih smatra da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda.  

"U isto vreme podsećam da Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava", naveo je patrijarh u izjavi.

Komentari (0)

Srbija