Politika

Vučić uručio Orden srpske zastave drugog stepena komandantu Nacionalne garde Ohaja Džonu Harisu

Komentari

Autor: FoNet

08/09/2022

-

10:54

Vučić uručio Orden srpske zastave drugog stepena komandantu Nacionalne garde Ohaja Džonu Harisu
Vučić uručio Orden srpske zastave drugog stepena komandantu Nacionalne garde Ohaja Džonu Harisu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas komandantu Nacionalne garde Ohaja Džonu Harisu Orden srpske zastave drugog stepena i ocenio da se ovakvom saradnjom ponovo uspostavlja partnerstvo sa SAD stvoreno u Prvom i Drugom svetskom ratu, a koje je u međuvremenu rušeno.


Vučić je rekao da ima čast i zadovoljstvo da Harisu, koji se pokazao i dokazao kao iskreni prijatelj Srbije, uruči jedno od najviših priznanja Republike. "Na dužnosti komandanta Nacionalne garde Ohaja, Haris je ličnim zalaganjem doprineo daljem jačanju partnerstva i prijateljstva između oružanih snaga Srbije i SAD i bilateranim odnosima", rekao je Vučić.

Prošle godine, kako je podsetio, obeležili smo 15 godina uspešne saradnje naših oružanih snaga i Nacionalne garde Ohaja.

"Želim da naglasim da cenimo pomoć i podršku jačanju naše vojne baze Jug kod Bujanovca, jačanju sajber bezbednosti, podršci vojnoj medicini i upotrebi vojske u vanrednim situacijama", rekao je Vučić.

On je zahvalio i na donaciji vojnom zdravstvu od pola miliona dolara tokom pandemije za kupovinu skenera i rentgen aparata. Podsećajući na trenutak kada je, kao premijer posetio Kraljevo i video kako američki i srpski vojnici popravljaju krov jedne škole, Vučić je rekao da mu je drago da su, posle tragičnih i teških iskustava 1999. godine, Srbija i SAD počele da obnavljaju partnerstva sklopljena u Prvom i Drugom svetskom ratu, "koja smo u međuvremenu rušili".

"Nacionalna garda Ohaja je odigrala veliku i važnu ulogu, razgovaramo na racionalan način i Haris je uvek bio tu da da sasluša naše molbe, prmedbe i razume potrebe Srbije", rekao je Vučić.


Haris je zahvalio je na priznanju, dodajući da mu je velika čast što je primio orden od čoveka koji neumorno radi da bi ovaj svet bio bolji. "U našoj zemlji se kaže da se poverenje zaslužuje i stiče u kapima, a gubi se u potocima. Želim da gradim ovo poverenje, kao vojnik prema vojniku, jedan događaj za događajem, kap po kap", poručio je Haris.

Kako je istakao, Nacionalna vlada Ohaja i njegov pretpostvljeni posvećeni su izgradnji poverenja, za narode, za naše vojske, obrazovne sisteme, za decu i decu naše dece. Haris je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa sa Srbijom. Ceremoniji su prisustvovali načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i američki ambasador Kristofer Hil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija