Politika

Vučić: Zamolio sam Erdogana da nam pomogne u prenosu azerbejdžanske struje tokom zime

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/09/2022

-

13:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanaka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganu da su razgovarali o svim važnim pitanjima, među kojima je i energetika. Kaže da je zamolio Erdogana da pomogne Srbiji tako što bi Turska omogućila prostor za prenos azerbejdžanske struje.

Vučić je poručio da bi to bila ogromna podrška Srbiji u zimskim mesecima. 

Kaže i da je bilo reči o stabilnosti u regionu i tome koliko je važno da se sačuva mir.  

“Ponovili smo stavove oko integriteta BiH, ja sam pomenuo važnost poštovanja Dejtona, govorili smo i o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i trilateralnom susretu BiH, Turske i Srbije”, rekao je Vučić.  

"Ono što je za nas od ogromnog značaja je da imamo mnogo, mnogo projekata sa Turskom i da smo danas razgovarali i o većoj saradnji u okviru naših ministarstava odbrane, vojnoj saradnji i saradnji namenskih industrija", rekao je Vučić. 

Predsednik je rekao da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmeni.Zahvalio je Erdoganu na tome što je posetio Srbiju ističući da je to uveč čast i privilegija.

"Verujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da smo odnose uspeli da podignmemo na veoma visok, rekao bih najviši nivo u modernoj istoriji naših naroda i zemalja", kazao je on.

Vučić je ukazao da je trgovinska razmena podignuta sa nivoa značajno ispod jedne milijarde evra, na gotovo 2,5 milijardi evra, sa velikim skokom i ove godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je postavio predsednik Erdogan, a u što mi nismo verovalo da je moguće, a to je da trgovinska razmena dostigne pet milijardi evra", rekao je on.

Vučić je kazao da ga posebno raduju što investicije iz Turske i dalje dolaze u Srbiju, što se povećavaju i što turske kompanije danas već zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi.

"Ono što smo uradili u prethodnom periodu uskoro će moći građani Srbije da vide na delu", podvukao je Vučić.

Sem obnove mnogih kulturno-istorijskih spomenika, rekao je, uskoro će biti gotov 22 kilometrka dugačak put Novi Pazar - Tutin. "Nekada je to bio put smrti na kojem smo izgubili mnoge divne ljude. Danas je to moderan put, koji je gotovo zavšen", rekao je on.

Vučić se zahvalio na efikasnosti turskih izvođača i na ideji da se taj put zajednički radi.  Preneo je da je već video most na Rači, koji, u okviru izgradnje auto-puta Kuzmin-Rača, gradi turska kompanija, a koji, kaže, izgleda impresivno. Izrazio je očekivanje da će tih 19,1 kilometara auto-puta uskoro biti završeno.

Srbija želi da kupi dronove Barjaktar

Predsednik je naveo i da je značajno to što Srbija i Turska imaju mnogo zajedničkih projekata, a danas je bilo reči i o većoj saradnji u okviru ministarstava odbrane, vojnoj saradnji i saradnji namenskih industrija.

"Želim da kažem i to ne krijem, mi želimo da kupimo bespilotne letelice Barjaktar, pa smo stali u red i nadamo se da ćemo sledeće godine moći to da realizujemo. Mi smo spremni da uvećamo našu potražnju za Barjaktarima i platimo više novca od prvobitnih nekoliko desetina miliona, nekoliko stotina miliona", rekao je Vučić.

Najavio je i zajedničku obuku, za šta je rekao da predstavlja veliku prednost za padobrance da skaču sa 5-6 hiljada metara visine.

"Važna je i uloga MUP-ova koji se uvek konsultuju, odnos Čavušoglua i Selakovića je vrlo korektan. Zahvalan sam i na podršci Otvorenom Balkanu i čuvanju mira u regionu.

Vučić je saopštio i da je Privredna komora Srbije odlučila da otvori prostorije u Istanbulu uz napomenu da je turistička razmena na najvišem nivou. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Verujem da ćemo imati rekordan broj turskih tursta u Srbiji, ali i srpskih u Turskoj koji će preći više od 300 hiljada. Mi se nismo nadali ove godine. Ogroman broj srpskih građana je išao na odmor u Grčku, Tursku, itd, ali Turska i Egipat su najviše svoje brojeve uvećali što se tiče broja srpskih turista", rekao je.

"Svi očekuju poraz druge strane, a ne kompromis"

Na novinarsko pitanje kako tumači jutrošnji govor predsednika Rusije, koji je upozorio da Evropu i svet očekuje katastrofa, i kako može to da se odrazi na Srbiju, Vučić je rekao da nije stigao da vidi celo izlaganje, ali da sve očekuje hladna zima.

"Nisam mogao sve da vidim od izlaganja Putina, ali ja bih to definisao na sledeći način. Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a ako ste pažljivo slušali, sledeća će biti polarna za celu Evropu", podvukao je on.

Vučić je rekao i da mu se čini da niko ne želi rešenje ukrajinskog rata.

"Plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. Ako stvarno mislite da ćete lako vojnički da pobedite Rusiju... Nama ostaje da se dobro spremimo za hladnu i polarnu zimu", ukazao je on.

Komentari (0)

Srbija