Politika

Erdogan: Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da postignu dogovore o problematičnim pitanjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

13:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je Turska veoma zadovoljna time što su Beograd i Priština postigli sporazum o dokumentima. Poručio je i da se nada sporazumu po drugim problematičnim pitanjima kao što su registarske tablice. 

"Još jednom smo potvrdili koliko polažemo na mir na Balkanu", rekao je Erdogan i dodao: "Uvek smo podržavali rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, pružamo je svim sredstvima koja su dostupna", naveo je.  

Dodao je i da je Turska spremna da uradi deo koji je njena uloga u tome da se sve strane u BiH sastanu u formatu da postignu pomirenje.

Naglasio je da će njegova poseta Srbiji dovesti do specijalnih rezultata za dve zemlje, kao i za region.

"Hvala dragom prijatelju Vučiću za njegovom iskrenom gostoprimstvu, u ime svoje delegacije i naroda", poručio je Erdogan.

Kako je rekao, u razgovorima su posvetili veliku pažnju narednim koracima koje će preduzeti i razmenili stavove o reigonu i međunarodnim pitanjima.

Putovanje samo uz ličnu kartu

Erdogan je naglasio da će protokol koji je potpisan o putavanju između dve zemlje samo uz ličnu kartu unaprediti odnose dve zemlje, kao i da će zbog toga broj od 300.000 srpskih turista koji su ove godine posetili Tursku biti još veći.

Predsednik Turske je rekao da će Srbija biti šesta zemlja u kojoj će putovanje biti moguće uz korišćenje lične karte sa čipom.

"Od juče u BiH smo preduzeli prve korake ka ovome i na Generaljnoj skupštini UN biće potpisani sporazumi", naveo je Erdogan.

Istakao je da su privredni i trgovinski odnosi pokretač saradnje Srbije i Turske i da je trgovinska razmena dve zemlje nastavila rast uprkos pandemiji i prošle godine bila veća za 33 odsto. On je kazao da je prošle godine dostila oko dve milijarde dolara, a da je cilj da dostigne pet milijardi i da će se na tome raditi u narednom periodu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Erdogan je kazao da će danas biti održan poslovni forum kompanija iz dve zemlje i istakao se u Srbiji zajedno sa Turskom realizuje oko 50 projekata u vrednosti 847 miliona dolara i zahvalio Vučiću na podršci turskim invstitorima.

Takođe, kaže da je gradnja novog puta Novi Pazar - Tutin "deo vizionarskog pristupa predsednika Vučića".

Erdogan je dodao da je turska agencija za saradnju Tika realizovala 350 projekata i aktivnosti i najavio da će uskoro početi i obnova Bajrakli džamije koja je zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe.

Dodao je i da mnogi građani Turske dolaze drumskim saobraćajem u Srbiju i odlaze u Niš, zbog čega je u tom gradu otvoreno konzularno predstavništvo.

Ono će služiti i našim građanima i razvoju privrednih i kulturnih odnosa, naveo je Erdogan.

"Turska prati politiku ravnoteže"

Govoreći o ratu u Ukrajini, on je naveo da je Turska uvek pratila politiku ravnoteže između Rusije i Ukrajine i da će nastaviti to da čini u predstojećem periodu.

"Imaćemo uravnoteženu politiku između dveju zemalja. Ima nekoliko zemalja za koje smatramo na Zapadu da njihov pristup nije ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku sledi Zapad. Kada planirate da sprovodite ovakve politike zasnovane na provokacijama ne možete da postignete rezultate time. Kada sagledate situaciju možete li imenovati pobednika rata? Ali ima i gubitnika, ljudi gube svoje živote", rekao je Erdogan. 

Dodaje da je poslateo mnogo municije i oružja i da se ne može reći ko je pobednik.

"Ali do sada mi smo se držali određene politike i pokušavamo da sagledamo načine i razumemo da li ovaj rat između Ukrajine i Rusije može uskoro da se završi i ne deluje da će se uskoro završiti", dodao je. 

Pomenuo je problem gasa ističući to kao važan adut u ruskim rukama. "Rusija je prestala da isporučuje prirodni gas i odjednom cene su se povećale u Evropi tako da sada svi pokušavaju da nađu načine kako da preživimo ovu zimu - što se niste ranije setili?", rekao je. 

Zaključio je time da se nada da će se rat zavšiti i da će ponovo zavladati mirnodopski period. 

Komentari (0)

Srbija