Politika

ERDOGAN ZAVRŠIO POSETU SRBIJI Predsednik Turske: Ne potcenjujte Rusiju, oni koji to čine greše

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

10:54

ERDOGAN ZAVRŠIO POSETU SRBIJI Predsednik Turske: Ne potcenjujte Rusiju, oni koji to čine greše
Tanjug/Strahinja Aćimović, Miloš Milivojević, AP/Darko Vojinović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Miloš Milivojević, AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Njemu je priređen svečani doček ispred Palate Srbija, nakon čega je usledio bilateralni sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pa onda sastanak delegacija dve zemlje. Poseta turskog predsednika dolazi u trenutku kada se međunarodna zajednica posebno fokusirala na probleme regiona, pre svega dijalog Beograda i Prištine.

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, posetu Erdogana Srbiji pratite iz minuta u minut

20.37 Vučić ispratio Erdogana na aerodromu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispratio je turskog predsednik Redžepa Tajipa Erdogana koji je danas boravio u poseti Srbiji.

"Ispraćam predsednika Erdogana uveren da Srbija ima iskrenog i pouzdanog partnera sa kojim uvek može da razgovara o najvažnijim pitanjima. Do skorog viđenja, dragi prijatelju!", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz fotografiju sa aerodroma "Nikola Tesla".

19.30 Čadež:Srpski privrednici imaju sta da ponude turskom tržistu

Srpski privrednici imaju mnogo toga da ponude turskom tržištu, ocenio je danas predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež na otvaranju Srpsko-turskog foruma u Beogradu i istakao da je od velikog značaja za obe zemlje da se ekonomska saradnja podigne na viši nivo. Čadež je izrazio zadovoljstvo što na Forumu učestvuje skoro 500 privrednika iz više od 330 kompanija i dodao da će se u okviru foruma održati više od 300 B2B sastanaka, koji će omogućiti razmenu iskustava i sklapanju novih poslovnih ugovora.

"Drago mi je što od našeg poslednjeg viđenja u okviru Biznis-foruma 2019. godine u Srbijinje otvoreno novih 363 kompanije", rekao je Čadež i istakao da ovakvi skupovi umnogome doprinose novim investicijama i unapređenju poslovne klime obe zemlje.

19.05 Emine Erdogan: Nadam se da će srpsko-tursko zajedništvo biti trajno

Supruga predsednika Turske Emine Erdogan poručila je danas na svom Instagram profilu da se nada da će srpsko-tursko zajedništvo biti trajno.
Ona je prisustvovala promociji knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima", u pratnji supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

"Zajednički recepti nose tragove jedinstva naših naroda koji su vekovima živeli zajedno. Iskreno se nadam da će naše zajedništvo biti trajno", napisala je Emine Erdogan i najavila da će knjiga biti u prodaji u Srbiji u oktobru.

Ona je sa Tamarom Vučić posetila i Materinski dom u Zvečanskoj, koji je rekonstruisan uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA. Emine Erdogan napisala je da je ruka pomoći Turske uvek pružena za sve žene i decu i izrazila uverenje da će žene koje dobiju negu u Materinskom domu moći da nastave svojim putem jače nego pre

18.23 Privrednici: Forum prilika za unapređenje saradnje Srbije i Truske

Na Srpsko-turskom biznis forumu u Beogradu predstavnici kompanija obe zemlje istakli su da su u poslednjih nekoliko godina potignuti značajni rezultati po pitanju spoljnotrgovinske razmene i izrazili očekivanje da će poslovna saradnja dve zemlje, zahvaljujući tom skupu, biti dodatno unapređena. Na forumu u Palati Srbija danas se predstavilo gotovo 500 privrednika iz više od 330 srpskih i turskih kompanije iz najrazličitijih oblasti, od medicine, preko poljoprivrede i građevine, do IT sektora i mašinske industrije. Opširnije u posebnoj vest

18.06 Vučić i Erdogan obišli Kulu Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Kulu Beograd.

"Ponosan na novo lice našeg glavnog grada, pokazao sam prijatelju predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu Kulu Beograd, sa koje se vidi naša prelepa prestonica. Iskoristio sam priliku da još jednom zahvalim vrednim radnicima i graditeljima iz turskih kompanija na savršeno obavljenom poslu", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu ''''buducnostsrbijeav''''.

17.15 Erdogan: Ne potcenjujte Rusiju, oni koji to čine greše

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas u Beogradu da ne treba potcenjivati Rusiju i kritikovao što se na zapadu vodi politika podstrekivanja, koja ne može da vodi ka rešenju. Erdogan je, na pitanje, ko je kriv za tešku situaciju u Evropi i kako to stanje može da se prevaziđe, rekao da je Turska uvek vodila izbalansiranu politiku prema Rusiji i Ukrajini i da će tako nastaviti.

"Ne moram da pominjem nikakva imena, ali ima nekoliko zemalja na zapadu za koje smatramo da njihov pristup nije ispravan. Oni vode politiku zasnovanu na podstrekivanju. Kada vodite politiku provociranja ne možete postići rezultate", objasnio je on.

Istakao je da se ne može imenovati pobednik tog rata, jer ga nema, već ima samo veliki broj gubitnika. Kazao je da se od priča onih koji kažu da su velikom količinom novca podržali Ukrajinu ne mogu videti bilo kakvi rezultati. U vezi isporuke municije i naoružanja, Erdogan je kazao da su to ostaci koje zapad šalje.

"Ne mogu da kažem Rusija je pobednik ili Ukrajina, ali do sada mi smo se držali određene politike i pokušavamo da sagledamo načine i razumemo da li ovaj rat može da se završi uskoro. Na žalost vidim da to nije moguće", kazao je on.

Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da oni koji potcenjuju Rusiju greše.

"Rusija je prestala da isporučuje gas i cena gasa je porasla. Svi pokušavaju sada da nađu načine kako da prežive zimu. Što se ranije nisu setili toga. Rusija ima važan adut u rukama, a niko nije razmišljao ranije o tome, i sada proveravate kolike su vam zalihe. Kada imate agresivan pristup prema Rusiji ona koristi oružje koje joj je na raspolaganju", objasnio je Erdogan.

On je izrazio nadu da će se rešenje postići i rat završiti, a kada se završi svet će ponovo živeti u miru.

16.00 Organizovan ručak u Predsedništvu

U Predsedništvu Srbije nakon sastanaka organzovan je svečani ručak. "Posle izuzetno uspešnog radnog dela dana, predah sa predsednikom Erdoganom i prijateljima iz delegacije Republike Turske, uz ručak pripremljen sa mnogo pažnje u Predsedništvu Srbije", napisao je Vučić uz fotografije.

15.40 Tamara Vučić i Emine Erdogan obišle Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj i prisustvovale promociji knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima"

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić ugostila je danas u Beogradu suprugu turskog predsednika Emine Erdogan, sa kojom je prisustvovala promociji srpskog prevoda knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima". Obišle su Materinski dom u sklopu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj koji je izgrađen uz pomoć sredstava te razvojne agencije, a podelile su i poklone deci i majkama.

Supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić istakla je vezu u kulturi i kuhinji dva naroda i poručila da upravo gastronomija zbližava ljude. Govoreći o prijateljstvu i veži između Srbije i Turske, ona je podsetila i na to koliko istih reči koristimo, posebno iz oblasti gastronomije, ali i koliko je snažno prijateljstvo dveju zemalja.

"Želim da se sa prijateljskom Turskom što bliže upoznamo. Zahvaljujući Vama, draga Emine, osvedočenom prijatelju srpskog naroda, najbolji svedoci ovih mojih reči su Institut za majku i dete ''dr Vukan Čupić'', Dom za nezbrinutu decu ''Dragutin Filipović Jusa'', i Materinski dom u Zvečanskoj. I baš kao što se pozdravlja na bajramskoj sofi "Bujrum" - dobrodošli, živelo srpsko - tursko prijateljstvo", poručila je Tamara Vučić.

Emine Erdogan je rekla da je radosna zbog toga što se nalazi u Beogradu, gde, kako kaže, oseća ljubav Srba prema turskom narodu. "Zadovoljstvo mi je da promociju ove knjige u Beogradu predstavim upravo sa suprugom predsednika Srbije. Naša osnovna potreba je da se hranimo, a u Tuskoj je sto za jelo posebno mesto koje delimo samo sa porodicom i prijateljima. Srbi su naši prijatelji i gde god da dođete u Tursku, čak i ako ne poznajete ljude, a zakucate im na vrata - nećete ostati gladni", istakla je prva dama Turske.

14.45 Vučić: Turski privrednici dobrodošli u Srbiju, možemo zajednički da radimo u sektoru namenske industrije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na Srpsko-turskom biznis forumu da su turski privrednici dobrodošli u Srbiju i da tu mogu da se osećaju kao kod svoje kuće i uvek računaju na pomoć države, kao i da postoji veliki potencijal za saradnju u sektoru odbrane i namenske industrije. "Tamo gde još nismo postigli sve rezultate, na primer, u državnom sektoru i samo u sektoru odbrane i namenske industrije imamo mnogo toga što možemo zajednički da uradimo", istakao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

14.25 Otvoren srpsko-turski biznis forum, učestvuje više od 500 privrednika

Srpsko-turski biznis forum, na kome učestvuje oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija, otvoren je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandara Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Na svečanom otvaranju, u Palati Srbija, predstavnicima poslovnog sveta, ministrima i liderima dve zemlje dobrodošlicu je prvo poželeo predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

14.00 Potpisan niz sporazuma o saradnji Srbije i Turske: Uzajamno ukidanje viza, podsticanje ulaganja, saradanja u oblasti poljoprivrede, tehnologije i medija

Zvaničnici Srbije i Turske potpisali su niz sporazuma kojima se produbljuje saradnja između dve zemlje. Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza potpisanog u Beogradu 12. jula 2010. godine, potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srbije i Turske Aleksandar Vulin i Sulejman Sojlu.

Sporazum između vlada dve zemlje o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja potpisali su ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković i ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank. Potpisan je i Sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, a paraf su stavili ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar Varank. Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar u Vladi Turske Vahid Kirišdži potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara.

Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Vlade Turske o saradnji u oblasti medija i komunikacije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i direktor za komunikacije Predsedništva Turske Fahretin Altun. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i rukovodilac Kancelarije digitalne transformacije Predsedništva Turske Ali Taha Koč parafirali su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektronske uprave. Protokol o saradnji između Radio televizije Srbije Dragan Bujošević i generalni direktor Turske radiotelevizijske korporacije Mehmet Zahid Sobadži.

13.40 Erdogan: Spremni smo da pružimo podršku u rešavanju odnosa Beograda i Prištine

Turska je spremna da pruži podršku na svaki način na koji može kako bi se postiglo rešenje u odnosima Beograda i Prištine, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Turski predsednik je to rekao odgovarajući na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome koje će sledeće korake Turska da preduzme kako bi se situacija još više stabilizovala, pošto je primetno da u tom smislu ima pomaka. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

13.15 Vučić: Odnosi sa Turskom na najvišem nivou u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji dva naroda i zemalja, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmeni.  Vučić je ukazao da je trgovinska razmena podignuta sa nivoa značajno ispod jedne milijarde evra, na gotovo 2,5 milijardi evra, sa velikim skokom i ove godine.

"Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je postavio predsednik Erdogan, a u što mi nismo verovalo da je moguće, a to je da trgovinska razmena dostigne pet milijardi evra“, rekao je on. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug/Miloš Milošević

 

13.00 Održan plenarni sastanak dve delegacije

U Palati Srbija održan je plenarni sastanak delegacija vlade Srbije i Turske. Nakon ovog sastanka očekuje se potpisivanje niza sporazuma Srbije i Turske.

12.38 Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija iz Palate Srbija

Euronews Srbija

12.18 Na biznis forumu se očekuje 500 privrednika 

Za danas popodne je planiran srpsko-turski biznis forum, a učestvovaće skoro 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike. Na forumu, u Palati Srbija, predstaviće se više od 230 domaćih kompanija i oko 390 privrednika, dok iz Turske dolazi skoro 110 privrednika iz 89 firmi, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović održao je danas u "Palati Srbije“ bilateralni sastanak sa Adilom Karaismailogluom, ministrom saobraćaja i infrastrukture Republike Turske, na kome je bilo više reči o nastavku izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva, sa fokusom na deonicu Sremska Rača – Kuzmin, ali i o skorom završetku rekonstrukcije i dogradnje važnog regionalnog puta od Novog Pazara do Tutina.

12.00 Vučić: Imao sam odličan, prijateljski razgovor sa Erdoganom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu nakon sastanka sa Erdoganom.

"Kao i uvek do sada, imao sam odličan, prijateljski i otvoren razgovor sa Erdoganom. Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu", napisao je on na Instagramu.

11.20 Počeo bilateralni sastanak Vučića i Erdogana

U Palati Srbija nakon ceremonije dočeka počeo je bilateralni sastanak dvojice predsednika. Oni će se javnosti obratiti u 13 sati, nakon što budu završili razgovor, kao i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

11.00 Ispred Palate Srbija svečani doček za Erdogana

Turskom predsedniku spremljen je svečani doček ispred Palate Srbija gde je postavljena počasna garda. Ceremonija je počela u 11 sati, a dočekao ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispred Palate su i članovi Vlade Srbije koji su se pozdravili sa predsednikom Turske. Vučić se pozdravio sa članovima delegacije Turske koji su doputovali u Beograd sa Erdoganom.

10.51 Pogledajte kako je izgledao sinoćni doček Erdogana u Beogradu

Tanjug

10.40 Ključne teme i dva izazova Turske na Balkanu 

Docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer rekao je da poseta Erdogana ima nekoliko aspekata u trenutku burnih dešavanja u regionu.

"Turska dolazi u region u trenutku koji je uzavreo, definitivno imamo vrlo vrelo pozno leto. S obzirom na sve što se dešava u dijalogu, pismo Šolca i Makrona, dolazak  Lajčaka i savetnika Šolca i Makrona, vidi se potreba da Srbija izbalansira te pritiske.  Erdogan dolazi kao kec na 10 Srbiji da pokaže da ima druge partnere", kazao je Ajzenhamer za Euronews Srbija.

Kako je rekao još jedan aspekt je i podrška Otvorenom Balkanu i uključivanje u politiku Zapadnog Balkana.

10.38 Šta je Erdogan govorio u Sarajevu

Prilikom posete Sarajevu, Erdogan je poručio da se protivi bilo kakvom nametanju odluka kada je reč o izmenama Izbornog zakona BiH.

"Odluke u vezi Izbornog zakona lideri treba da donesu i ne treba nam intervencija visokog predstavnika. To se kosi s demokratskim principima", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH i ministrima u Savetu ministara BiH.

Ukazao je da je ostalo još mesec do izbora i da za izmene Izbornog zakona nema vremena.

"Intervencija visokog predstavnika je pretnja demokratskom procesu. Želimo da izbori dobro prođu", poručio je Erdogan. Opširnije u posebnoj vesti

10.27 Vučić na aerodromu dočekao Erdogana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je sinoć oko 21.20 na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je, kao domaćin, dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Turski predsednik je u Beograd doputovao sa brojom delegacijom, u kojoj se nalazi i šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu, koji je pre nekoliko dana prisustvovao Samitu "Otvorenog Balkana".

Goste iz Turske, pored predsednika Vučića na aerodromu su dočekali i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministrka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

10.19 Vladimir Ajzenhamer za Euronews Srbija o poseti turskog predsednika

Euronews

10.15 Oko 700 turskih kompanija zapošljava 10.000 radnika u Srbiji, raste robna razmena sa Turskom 

Kada je reč o ekonomskim odnosima Srbije i Turske,  ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u prvoj polovini godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je danas Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Bojan Stanić iz PKS kaže da je izvoz bio vredan 183 miliona evra, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021, a uvoz je dostigao 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto. Takođe, u Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, ima oko 700 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turske odnosno pravna lica registrovana u Turskoj, koje zapošljavaju oko 10.000 radnika. Više u odvojenoj vesti.

10.00 Plan posete Turskog predsednika

Svečani doček turskog predsednika biće održan u sredu u 11 časova ispred Palate Srbija, a nakon toga sledi bilateralni sastanak sa predsednikom Srbije.

Zatim će, od 12:15, sastanak održati delegacije Republike Srbije i Republike Turske, posle kog će biti potpisani i sporazumi između dve zemlje.

Predsednici Srbije i Turske obratiće se medijima u 13:15, najavljeno je iz Kabineta predsednika Srbije.

U 14 biće otvoren i sprsko-turski biznis forum, najavljeno je iz Predsedništva.

Komentari (0)

Srbija