Aktuelno

Srpsko-turski biznis forum: "Cilj ambiciozan, ali dostižan - pet milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene"

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

18:50

Srpsko-turski biznis forum: "Cilj ambiciozan, ali dostižan - pet milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene"
Srpsko-turski biznis forum: "Cilj ambiciozan, ali dostižan - pet milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na Srpsko-turskom biznis forumu u Beogradu predstavnici kompanija obe zemlje istakli su da su u poslednjih nekoliko godina potignuti značajni rezultati po pitanju spoljnotrgovinske razmene i izrazili očekivanje da će poslovna saradnja dve zemlje, zahvaljujući tom skupu, biti dodatno unapređena.

Na forumu u Palati ''Srbija'' danas se predstavilo gotovo 500 privrednika iz više od 330 srpskih i turskih kompanije iz najrazličitijih oblasti, od medicine, preko poljoprivrede i građevine, do IT sektora i mašinske industrije.

Privrednici dve zemlje učestvovali su na ovom forumu, kako bi predstavili svoje kompanije i razmenili iskustava sa kolegama, u cilju sklapanja novih poslovnih ugovora i unapređenja ekonomske saradnje Srbije i Turske.

FoNet/Instagram predsednika Srbije

 

Privrednik iz Turske Guven Bariš Juksel, vlasnik građevinske kompanije "Karel" izrazio je zahvalnost liderima Srbije i Turske što su u prethodnom periodu kreirali "dobre trase" i stvorili uslove za razvoj poslovanja u obe zemlje.

"Došao sam iz Turske i predstavljam svoju građevinsku firmu i očekujem da ću proširiti svoje poslovanje kako u Turskoj, tako i u ostalim delovima sveta", rekao je Bariš za Tanjug.

Naveo je da je njegova firma umnogome doprinela drumskom razvoju Turske i istakao da je bila deo projekta izgradnje Čanakala mosta u Turskoj, koji spaja Evropu i Aziju.

Poručio je da je cilj njegovog učešća na Forumu da predstavi svoju firmu i grad srpskim kompanijama, jer je otvoren za nove poslovne prilike u Beogradu i Srbiji.

Cilj visok, ali dostižan - pet milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene

Srpski preduzetnik i vlasnik kompanije iz Novog Pazara ''Mujen'' Enver Šukurica rekao je za Tanjug da se njegova firma bavi kupoprodajom nekrtnina, ali i turizmom i ugostiteljstvom.

Ocenio je da su međunarodni poslovni skupovi, poput Srpsko-turskog biznis foruma, od izuzetnog značaja za domaće kompanije, jer se na taj način pružaju prilike za nova partnerstva i investicije. Naglasio je da je suvlasnik njegove firme upravo iz Turske, kao i da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kompanijama iz te države.

"Nadam se da će nakon ovog Biznis foruma biti ostvarena nova prijateljstva i da će se zaključiti novi partnerski ugovori", kazao je Šukurica.

FoNet/Instagram predsednika Srbije

 

Direktorka kompanije nameštaja JAF Melanija Pavlović navela je da njena firma trguje pločastim materijalom i drvnom građom, i da u Srbiji posluje od 2008. godine, a da sa turskim kompanijama sarađuje od 2014.

"Mi imamo veliki uvoz iz Rumunije, gde su dve najveće turske fabrike od kojih se jedna bavi medijapanom, a druga univerom i sirovom ivericom. Isto tako veliku saradnju imamo i sa kompanijama iz Istanbula, Ankare i Kastamona", rekla je Pavlović.

Smatra da saradnja dve zemlje u razmeni dobara, roba i usluga na ovakvim Forumima može da se intenzivira i ojača.

Sagovornik Tanjuga na Biznis forumu bio je i Aleksandar Međedović iz Turskog odbora za spoljnu ekonomiju DEIK, koji je ocenio da su turska i srpska ekonomija ostvarile ozbiljne rezultate u poslednjih nekoliko godina kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje.

"Predsednici su stavili novi cilj da se dođe do pet milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene i to smatram jako ambicioznim planom, koji će se jednog dana sigurno ostvarirti", rekao je Međedović.

Istakao je da oba tržišta imaju jako dobru ponudu i da vlada uzajamno interesovanje za trgovinu roba i usluga između Srbije i Turske.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Naveo je da Turska ima jako dobru tehničku opremu, mašineriju, sirovine i komponente koje mogu da se koriste u srpskoj industriji, kao i širok spektar proizvodnje u domenu poljoprivrede, robe široke potrošnje i tekstila.

Prema njegovim rečima, turski privrednici zainteresovani su za specifične komponente iz elekrtoindustrije, hemiju, petrohemiju, naftne derivate, kao i prozvode agroindustrije koji potiču iz Srbije.

Čadež: Predstavništvo PKS u Istanbulu početkom sledeće godine

 Srpski privrednici imaju mnogo toga da ponude turskom tržištu, ocenio je predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež na otvaranju Srpsko-turskog foruma u Beogradu i istakao da je od velikog značaja za obe zemlje da se ekonomska saradnja podigne na viši nivo.

Čadež je izrazio zadovoljstvo što na Forumu učestvuje skoro 500 privrednika iz više od 330 kompanija i dodao da će se u okviru foruma održati više od 300 B2B sastanaka, koji će omogućiti razmenu iskustava i sklapanju novih poslovnih ugovora.

"Drago mi je što od našeg poslednjeg viđenja u okviru Biznis-foruma 2019. godine u Srbijinje otvoreno novih 363 kompanije", rekao je Čadež i istakao da ovakvi skupovi umnogome doprinose novim investicijama i unapređenju poslovne klime obe zemlje.

FoNet/Instagram predsednika Srbije

 

Naveo je da su na forumu kompanije iz najrazličitijih sektora od medicine, preko građevine i poljoprivrede, do IT industrije.

Čadež je poručio da Srbija ima šta da ponudi turskom tržištu i da je sada glavni cilj da se poveća izvoz proizvoda srpskih kompanija ka Turskoj, kao i da se unapredi spoljno-trgovinska saradnja dve zemlje.

Prema njegovim rečima, tursku poslovnu zajednicu u Srbiji čini oko 670 registrovanih firmi i preduzetnika sa većinskim turskim kapitalom.

"Cilj nam je da povećamo srpski izvoz na tursko tržište, a za to imamo potencijala", poručio je predsednik PKS

Čadež je najavio da će PKS u januaru 2023. otvoriti predstavništvo u Istanbulu što će biti dodatni podsticaj jačanju poslovnih veza dveju zemalja.

On je zahvalio predsednicima Srbije i Turske, Aleksandru Vučiću i Redžepu Tajipu Erdoganu, na snažnoj podršci koju pružaju poslovnim zajednicama.

Komentari (0)

Srbija