Privreda

Otvoren Srpsko-turski biznis forum: Učestvuje 500 privrednika iz više od 300 kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

15:00

Otvoren Srpsko-turski biznis forum: Učestvuje 500 privrednika iz više od 300 kompanija
Otvoren Srpsko-turski biznis forum: Učestvuje 500 privrednika iz više od 300 kompanija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko-turski biznis forum, na kome učestvuje oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija, otvoren je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandara Vučića i predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana.

Na svečanom otvaranju, u Palati Srbija, predstavnicima poslovnog sveta, ministrima i liderima dve zemlje dobrodošlicu je prvo poželeo predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Potom će se prisitnima obratiti predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, nakon čega će privrednike pozdraviti i lideri dve zemlje Vučić i Erdogan.

Privrednici dve zemlje očekuju da na ovom forumu predstave svoje kompanije i razmene iskustava sa kolegama, u cilju sklapanja novih poslovnih ugovora i unaprelđenja ekonomske saradnje Srbije i Turske.

Na forumu se predstavljaju kompanije iz najrazličitijih oblasti, kao što su građevina, energetika, obnovljivi izvori energije, bankarstvo, tekstil, medicinska oprema, prehrana i logistika.

Srpsko-turski biznis forum održava se u Beogradu u okviru dvodnevne posete privredne i političke delegacije Turske, na čelu sa predsednikom Erdoganom. Predsednik Turske treći put za pet godina dovodi u Beograd najvišu privrednu i političku delegaciju iz Turske, a ekonomske i bilateralne veze dve zemlje iz godine u godinu postaju sve čvršće.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u prvoj polovini godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Bojan Stanić iz PKS rekaonje za Tanjug da je izvoz bio vredan 183 miliona evra, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021, a uvoz je dostigao 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 17,6 odsto, dodao je Stanić. Dve zemlje su u 2021. realizovale spoljnotrgovinsku razmenu u robi sa Turskom u vrednosti 1,73 milijarde evra.

"To je u odnosu na 2020. godinu povećanje za oko 35 odsto", rekao je Stanić Tanjugu. Izvoz je u 2021. iznosio 289,7 miliona evra ,što je bilo smanjenje od 8,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je dostigao iznos od 1,44 milijarde evra ili za 43,8 odsto.

Turska se našla na 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi. Kada je reč o uvozu u Srbiju, Turska zauzima peto mesto sa udelom od 4,9 odsto u ukupnom srpskom uvozu.

Sa Turskom, na osnovu podataka Ministarstva finansija od prošle godine, posluje 6.140 privrednih subjekta u Srbiji. Izvoznika iz Srbije u Tursku ima 198, a uvoznika iz Turske 5.658. Broj privrednih subjekata koji ostvaruju spoljnotrgovinsku razmenu u oba smera je 284.

U Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, ima oko 700 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turske odnosno pravna lica registrovana u Turskoj, koje zapošljavaju oko 10.000 radnika. Stanić kaže, kada je reč o razmeni u sektoru usluga, da su u prvih pet meseci ove godine prihodi od turskih turista bili 80 miliona evra.

Stanić kaže da je vrednost turskih investicija u Srbiji od 2010. do sada oko 235 miliona evra.

Turska je dospela na 21. mesto liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiju, a u prvom tromesečju ove godine ulaganja su iznosila 13,9 miliona evra. Stanić je rekao da su turske firme u Srbiji najdominantnije u tekstilnoj industriji, kao i da su prisustne i u prehrambenom sektoru i automobilskoj industriji. Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Tursku u 2021. godini su bili gume, spoljne, pneumatske za nove putničke automobile, cirkulacione pumpe za grejne sisteme i drugo.

Vodeci uvozni proizvodi iz Turske u 2021. godini su: nerazvrstana roba, roba na skladištenju, ostali provodnici za napon do 80 V, rude gvožđa i koncentrati, čelik, betonski, TV, rebrasti, u šipkama, autobusi i drugo.

Komentari (0)

Biznis