Politika

Vučić: Stižu nove loše vesti sa Kosova, pokušavaju da "tiho, ispod žita, zauzmu Sever"

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

15:18

Vučić: Stižu nove loše vesti sa Kosova, pokušavaju da "tiho, ispod žita, zauzmu Sever"
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da stižu dodatne loše vesti sa Kosova i Metohije, gde Albanci pokušavaju da "bukvalno ispod žita i očigledno uz podršku najvećih evropskih sila i zemalja Kvinte u celini, tiho zauzmu i okupiraju sever KiM".

"Danas je i njihov ministar unutrašnjih poslova saopštio da u potpunosti kontrolišu jezero Gazivode, što bi značilo novo kršenje Briselskog sporauzuma, po kome policija na severu mora da pripada Direktoratu Sever, odnosno Srbi tu moraju da budu. Ali baš njih briga za sve to, može im se. Iako zamolite ljude u Briselu da više ne preduzimaju ništa protiv srpskog naroda, oni kažu da je sve u redu jer su jedan mali problem rešili, a posle po starom i bude sve gore", rekao je Vučić obraćajući se građanima u Požarevcu, gde je kompanija Maderson otvorila novu fabriku.

Predsednik je poručio da "više neće da moli ni jedne ni druge". "Sada upozoravam i jedne i druge da to više ne rade pošto srpski narod ni nasilje i nepoštovanje međunarodnog prava i međunarodno pravnih normi više neće da toleriše. To je moje upozorenje onima koji sutra dolaze u Beograd i svima drugima", naglasio je predsednik i dodao: "Što ste se igrali, igrali ste se".

"Ako možete da poštujete norme koje ste sami doneli - možete, ako ne možete - ima ko će", rekao je predsednik Srbije. 

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je saopštio da je kosovska policija danas prvi put počela redovno patroliranje duž administrativne linije sa centralnom Srbijom, kao i jezerom Gazivode. Svečlja je na Fejsbuku naveo da je to prvi put nakon rata 1999. godine da je uspostavljen takav vid patroliranja.

On je rekao da je kosovska policija započela patroliranje administrativnom linijom, kao i čitavim područjem jezera Gazovode "nakon formiranja jedinice za patroliranje na vodi".

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Podsećamo, predsednik Vučić je za subotu u osam časova zakazao Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, a kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, jedna od tema biće situaicja na Kosovu i Metohiji.

Inače, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak posetiće Beograd i Prištinu 9. septembra, a sa njim će biti i savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke. Ovaj sastanak je zakazan nakon poseta više svetskih zvaničnika Beogradu, a dok traje intenzivna diplomatska aktivnost kako bi se spustile tenzije između Beograda i Prištine.

Francuska i Nemačka imenovale su posebne izaslanike Jensa Pletnera i Emanuela Bona koji stižu u Srbiju nakon zajedničkog pisma Olafa Šolca i Emanuela Makrona u kojem su oni "ohrabrili" srpskog lidera da donese teške odluke po pitanju Kosova i Metohije.

Komentari (0)

Srbija