Politika

Kancelarija za KiM: Skandalozna presuda Bačeviću

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

18:13

Kancelarija za KiM: Skandalozna presuda Bačeviću
Kancelarija za KiM: Skandalozna presuda Bačeviću - Copyright kim.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog današnje presude Osnovnog suda u Prištini kojom je Svetomir Bačević, iz Belog Polja kod Peći, osuđen na pet godina zatvora, za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i saopštila da će pružiti svu moguću pomoć Bačeviću.

Bačević je osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM navodi da je odluka suda skandalozna, jer krivica Bačevića nije dokazana. "Ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju, bilo ko od Srba koji se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen", saopštila je Kancelarija za KiM.

U saopštenju se podseća da je samo pre nekoliko dana na osam meseci zatvora osuđen Nikola Nedeljković, mladić koji je želeo da sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji obeleži Vidovdan i ponese srpsku zastavu.

"U svakom normalnom društvu to bi bio odraz patriotizma, ali u Kurtijevoj „demokratskoj“ nazovi državi, okarkterisano je kao krivično delo", navodi Kancelarija za KiM i dodaje da su "sve presude izrečene pripadnicima srpskog naroda u pokrajini, očigledno refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Kosovu i Metohiji i patološke mržnje prištinskih političara prema Srbima".

"Prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje. Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu moguću podršku i pravnu pomoć Svetomiru Bačeviću, kao što smo i do sada u ovakvim i sličnim prilikama to činili, angažujući ugledne advokate odbrane, a ovim povodom obratićemo se i nadležnim međunarodnim organizacijama", navodi Kancelarija za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija