Politika

Drecun: Zapad pokušava što brže da reši pitanje Kosova i Metohije zbog situacije u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2022

-

15:27

Drecun: Zapad pokušava što brže da reši pitanje Kosova i Metohije zbog situacije u Ukrajini
Drecun: Zapad pokušava što brže da reši pitanje Kosova i Metohije zbog situacije u Ukrajini - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Zapad pokušava da što je moguće u kraćem roku konačno reši i zatvori pitanje Kosova i Metohije, prevashodno zbog situacije u Ukrajini, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i dodaje da će Zapad ponuditi "paket aranžman" u kojem će se tražiti da Beograd prihvati postojanje lažne države Kosovo, ali ne i priznanje nezavisnosti.

"Mislim da će se od Beograda tražiti da prihvati postojanje lažne države Kosovo, u ovom trenutku se ne traži direktno priznanje, jer je svima na zapadu jasno da ne može do toga da dođe i da Beograd neće priznati lažnu državu Kosovo, ali možda se traži neko rešenje poput dve Nemačke", kaže Drecun za Tanjug.

Dodaje da bi to podrazumevalo da Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, ali da im omogući članstvo u UN.

Kako kaže, time bi zapad mogao da kontrira ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kaže mu da nema presedana kada je reč o KiM, već da je postignut dogovor i to pitanje je zatvoreno.

S druge strane, kako kaže Drecun, Beogradu bi bila ponuđena "skraćena verzija" Zajednice srpskih opština, odnosno da se odnosi samo na četiri opštine na severu, posebna zaštita Srpske pravoslavne crkve i verovatno ubrzanje evrointegracija Srbije ili bar obećanje da će Srbija kada završi sve pristupne pregovore biti članica EU.

U narednom periodu, kako kaže Drecun, očekuje nas ubrzanje razgovora oko rešavanja pitanja KiM.

Dodaje da bi trebalo mnogo više da se razgovara o pitanju registarskih tablica, nestalih, povratka proteranih, imovine, ali da će to verovatno biti neka vrsta paketa.

"Bojim se samo situacije koju smo imali kada se govorilo da prvo treba izgraditi standarde na Kosmetu, pa onda razgovarati o statusu, nakon martovskog pogroma Srba imali smo promenu teze, rečeno je prvo status, pa standardi, status su im dali, bar deo zemalja, ali nismo dobili standarde kada je u pitanju srpski narod", ukazuje Drecun.

Ističe da je sve još otvorena priča i smatra da će se sve više pojačavati očekivanja zapada da se zatvori kosovsko pitanje.

Srbija će odolevati kada je u pitanju očekivanje da prizna lažnu državu Kosovo, ističe Drecun i dodaje da će odolevati i da dođe do tzv. međusobnog priznanja.

"Odolevaćemo svim provokacijama zajedno sa srpskim narodom koje dolaze iz Prištine, sigurno ćemo štiti naš narod i dalje i obezbeđivati mu opstanak na KiM i sigurno ćemo biti posvećeni mirnom političkom rešavanju kosovskog problema", dodaje.

Kako kaže, za to Srbija ima dovoljno snage - porastao je i naš međunarodni uticaj, pojačana je pozicija, a imamo i unutrašnju stabilnost i gotovo jedinstven stav relevantnih političkih subjekata u Srbiji po pitanju nepriznavanja lažne države Kosovo.

Ono što će morati da se osmisli, navodi Drecun, jeste kako da se postigne neki kompromis koji bi bio prihvatljiv za Albance.

"Albanci žive tamo, oni su većina na KiM, neće da žive u državi Srbiji, kao što naš narod na Kosmetu neće da živi u lažnoj državi Kosovo i tu sa naše strane postoji spremnost da tragamo za kompromisom. Koja bi to vrsta kompromisa mogla da bude, ne treba špekulisati, ali jedno je sigurno - okvir za bilo kakvo kompromisno rešenje je da mi nećemo ovakvu samoproglašenu lažnu državu Kosovo da priznamo", zaključio je Drecun.

Komentari (0)

Srbija