Politika

MUP zabranio održavanje šetnje u okviru Europrajda, Miletić: Ovo je zabrana rute, mi ćemo svakako šetati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2022

-

14:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo planiranu šetnju u okviru Europrajda 2022 u Beogradu, potvrdio je za Euronews Srbija koordinator Europrajda Goran Miletić. On je naveo da su oni dobili odluku MUP-a i da će organizatori na tu odluku uložiti žalbu.

"Mi ćemo svakako šetati, ovo je zabrane rute, nije zabrana šetnje", rekao je Miletić.

On je juče za Euronews Srbija rekao da ne postoje zakonski uslovi za zabranu planirane šetnje i da bi odluka o zabrani bila protivustavna i protivzakonita.

Oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je navela da je na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

"Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije 'Evroprajd 2022' i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije 'Evroprajd 2022', procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu", navodi se u saopštenju MUP-a. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je naveo da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

"Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje - 'Evroprajda' i 'antiglobalista'. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana", rekao je ministar Vulin.

"Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost", poručio je ministar.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekaoje u subotu posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je za odluku o održavanju šetnje nadležan MUP  i da će doneti odluku pravovremeno. 

On je tada istakao da organizatori imaju na raspolaganju pravna sredstva, među kojima su žalba MUP-i u upravni spor pred sudom. On je tada rekao: "Zabrinuto smo za bezbednsonu situaciju i imamo vidu tešku situaciju u kojoj se zemlja nalazi".

Goran MIletić je juče naveo da organizatori manifestacije svake godine razgovaraju sa predstavnicima službi bezbednosti, a naročito sa policijom i da postoji detaljna saradnja o svim događajima. Rekao je i da je novina što ove godine postoji koordinaciono telo u Vladi Srbije i da se sa njima razgovara o detaljima svih događaja.

profimedia

 

"Oni nama ne stavljaju na sto koje su pretnje", naveo je Miletić i dodao da u neformalnom razgovoru sa njima predstavnici Europrajda nisu uočili nešto što je njima problem da obezbede. n je tada rekao da,čaki ako stigne odluka o zabrani, oni će svakako šetati, jer organizatori ne mogu ljudima da kažu "ne možete".

Podsećamo, šetnja je zakazana za subotu 17. septembar. 

Desno orjentisane stranke i koalicije su u prethodnom periodu pokrenule agresivnu kampanju protiv Europrajda pozivajući na otkazivanje manifestacije. Takva atmosfera se iz političke arene prelila i na ulice, gde su se mogli videti i grafiti mržnje. 

Evropski i svetski zvaničnici pružili podršku Europrajdu

Prošle nedelje je koordinatorka Radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Jovana Spremo za European Western Balkans rekla da, ukoliko bude doneta odluka o zabrani Europrajda, Srbija će načiniti korak nazad u ispunjavanju svojih obaveza u okviru Poglavlja 23.

I evropski i svetski zvaničnici pozvlai su vlasti Srbije da omoguće održavanje Europrajda. Portparol Evropske komisije Peter Stano je nedavno izjavio da Evropska unija podstiče srpske vlasti da nastave komunikaciju sa organizatorima kako bi se pronašlo rešenje za održavanje manifestacije u miru i bezbednosti.

Takođe, poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa "mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja".

Povodom Europrajda oglasio se i državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je naveo da su "sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije".

"Pozivamo Srbiju da ostane privržena odluci da bude domaćin EuroPrajda 2022. LGBTQI+ prava su ljudska prava", napisao je Blinken na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija