Društvo

Organizatori EuroPrajda: Otvaranje Nedelje ponosa sutra u Beogradu, 17. septembra šetnja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2022

-

13:45

Organizatori EuroPrajda: Otvaranje Nedelje ponosa sutra u Beogradu, 17. septembra šetnja
Organizatori EuroPrajda: Otvaranje Nedelje ponosa sutra u Beogradu, 17. septembra šetnja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oragnizatori EuroPrajda u Beogradu objavili su datume i satnicu događaja u okviru ovogodišnje Nedelje ponosa.

Kako se navodi, u ponedeljak, 12. septembra u 12 časova ispred Palate Srbija zvanično će biti otvoren "EuroPride-a 2022".

"Pored Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja inostranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan i veliki broj izložbi, aktivističkih, edukativnih, kulturnih i zabavnih događaja  U okviru EuroPride-a, najavljene su i dve večeri koncerata, na kojima će nastupiti domaći i evropski izvođači, poput Senide, Sare Jo, Angeline, Roia Pereza, Patrika Mejsona i mnogih drugih", stoji u saopštenju Beograd Prajda.

U okviru manifestacije biće održano više izložbi i dođaja na nekoliko lokacija u Beogradu, a spisak se može videti ovde.

U najavi se navodi da se Nedelja ponosa u Beogradu završava EuroPride šetnjom, koja zakazana za 17. septembar u 17 časova, ispred Narodne skupštine. Kako se dodaje, "EuroPride je panevropska LGBTI+ manifestacija, koja se svake godine održava u drugom gradu Evrope. Beogradski EuroPride biće ujedno i istorijski, jer je prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i generalno u ovom delu Evrope".

Tanjug/AP/Andres Kudacki

 

Vučić: Videćemo sve nakon odluke MUP-a

Održavanje EuroPrajda bila je i jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Predsednik Srbija Aleksandar Vučić je izjavio da će se tek posle odluke MUP-a o održavanju šetenje u okviru EuroPrajda, videti šta će se dešavati dalje. Na konstataciju novinara da su organizatori rekli da će šetati kakva god bila odluka MUP-a, te pitanja da li država može da im garantuje bezbednost, Vučić je odgovorio:

"Videćemo posle odluke MUP-a, ko će kakve odluke da donosi. Tako da - o tom potom”.

Tanjug/Tara Radovanović

 

On je, međutim, primetio da su pojedini, dok se tek pričalo o paradi, govorili kako srpska vlast hoće da "opogani" beogradske i srpske ulice i kako je to negde tajno potpisano i dogovarano…

"Ja pojma nisam ni imao da to treba da se održi u našoj zemlji, niti bi mi palo na pamet da je problem, niti da je nešto važno, ili bilo šta drugo. Ali, ukazujem na činjenicu da su, do trenutka dok su mislili da će šetnje biti, govorili da bi ''zločinačka pederska vlast da uradi to i to…”, konstatovao je Vučić.

“U roku od 24 sata se promeni narativ, samo da vlast ostane zločinačka.. Šta god uradili, mi ćemo biti zločinačka vlast. Sa tim se suočavamo svakog dana, ali to govori o neozbiljnosti i neodgovornosti onih koji to rade svojoj državi”, rekao je Vučić.

Miletić: Imaćemo Nedelju ponosa

Tanjug/Zoran Žestić

 

Koordinator Evroprajda Goran Miletić rekao je nakon ove Vučićeve izjave da će "šetnje svakako biti".

"Dakle, imaćemo Nedelju ponosa koja počinje u ponedeljak, koncerte koji će biti izmešteni na Tasmajdan i šetnju koju smo planirali za 17. septembar. Mi na tome moramo da insistiramo, ali razgovori o tome će se svakako nastaviti sa predstavnicima Vlade Srbije i vlasti u našoj zemlji", rekao je Miletić i još jednom naglasio da su organizatori Evroprajda jedini koji mogu otkazati ili odložiti ovu manifestaciju.

Međutim, kako je rekao neće je ni otkazivati ni odlagati i naveo da MUP može 96 sati ranije da zabrani skup i da rok za to ističe u utorak u 16.00 časova.

"Naš pravni tim je spreman za tu situaciju, a ja lično ne verujem da će takva odluka biti doneta. Ali ako bi se to desilo, mi bismo odmah upotrebili sve pravne mehanizme koje imamo na raspolaganju, dakle žalba MUP-u, pa onda Upravnom sudu Srbije", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija