Društvo

Izjava lekara da je homoseksualnost bolest uvreda za gej populaciju: Poverenica osudila, oglasila se i Lekarska komora

Komentari

Autor: Jovana Stanković

05/09/2022

-

20:36

Izjava lekara da je homoseksualnost bolest uvreda za gej populaciju: Poverenica osudila, oglasila se i Lekarska komora
Tanjug/AP/Michael Buholzer/Keystone, Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/AP/Michael Buholzer/Keystone, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom izjave doktora Borislava Antonijevića iz Udruženja građana "Lekari i roditelji za nauku i etiku" koji je u petak rekao da je homoseksualnost bolest koja mora i može da se leči, danas se, nakon niza aktivista, udruženja, pa i Poverenice za ravnopravnost, oglasila i Lekarska komora Srbije. U izjavi za Euronews Srbija oni su naveli da će u narednom periodu postupiti u okviru svojih nadležnosti. Istovremeno, "najoštrije osudili" su, kako su naveli, svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu vrstu diskriminacije.

Izjava Antonijevića izavala je proteklih dana buru rekacija, kako na društvenim mrežama, tako i u javnosti, a poziv Lekarskoj komori da reaguje povodom izjave doktora Borislava Antonijevića, uputio je direktor Beograd prajda Marko Mihajlović koji je sa Antonijevićem i gostovao u emisiji na Kurir televiziji gde je sporna izjava i izneta. Naime, dr Antonijvić koji je tokom gostovanja na Kurir telviziji za sebe istakao da je doktor medicine, komentarišući pitanje skorijeg održavanja Europrajda u Beogradu naveo je da se tome protivi objašnjavajući da ne može da dozvoli da se se, "promovišu neprirodne stvari".

"Homoseksualnost je bila i ostala bolest. I naravno, može da se leči kao i svaka bolest", bio je tada izričit Antonijević.

Međutim, ovu izjavu demnatuje činjenica stara 33 godine, tačnije od 17. maja 1990. godine, koja kaže da je homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti, odnosno Svetska zdravstvena organizacija skinula je sa liste mentalnih bolesti. Zbog toga se i ovaj datum sada obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije. 

Upravo ovim povodom među privma se na Tviteru oglasila Neprofitna organizacija "DaSeZna" koji su osudili izjavu dr Antonijevića navodeći da ja ovom izjavom grubo prekršen Zakon o zabrani diskiminacije.

"Da homoseksualnost nije bolest potvrđuje odluka SZO koja je pre trideset dve godina skinula sa liste mentalnih poremećaja, a takođe su to učinile i Lekarske komore Srbije, čiji se Etički komitet 2008. godine jasno izjasnio o tome. Smatramo da su izneti diskriminatorni, nenaučni i krajnje štetni stavovi neprihvatljivi u našem društvu, a posebno zabrinjavajući kada dolaze od strane jednog ginekologa koji radi u državnoj bolnici", navode iz ove organizacije, dodajući da će se ovom prilikom podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, ali i da će se obratiti Lekarskoj komori kako bi, kako kažu, reagovao Etički komitet.

Iz kabineta Poverenice za rodnu ravnopravnost za Euronews Srbija navode da pritužba još nije stigla, ali da će poverenica reagovati odmah čim je dobije. U svakom slučaju, dodaju, izjavu dr Antonijevića poverenica ocenjuje kao nedopustivu.

U Lekarskoj komori za Euronews Srbija su rekli da  će u narednom periodu postupiti u okviru svojih nadležnosti, ne precizirajući kada, niti o kakvim merama je reč. 

"Lekarska komora Srbije, u skladu sa Hipokratovom zakletvom, najoštrije osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i svaku drugu vrstu diskriminacije, kao i svaki vid ponašanja ako za cilj ima uznemiravanje, omalovažavanje ili vređanje pojedinaca ili određene grupe", naveli su oni.

Miletić: Homoseksualnost se u Srbiji ne leči, jer se ne definiše kao bolest

Komentarišući ovu izjavu za Euronews Srbija, aktivista LGBT+ zajednice i pravnik Goran Miletić smatra da dr Antonijević ima pravo na stav, tačnije da nešto voli ili ne voli, ali dodaje da kao stručnjak mora da poštuje etičke i profesionalne standarde struke.

"Antonijević jeste lekar, ali očigledno je da nema dovoljne kompetencije kada ovako nešto komentariše iz i to iz ugla stručnjaka. On ima pravo na lični stav, ali kao lekar ne može da kaže da je homoseksualnost bolest, jer ga tu demanutje stav Svetske zdravstvene organizacije, a to zapravo znači da se homoseksualnost ne leči", kaže Miletić dodajući.

Kako kaže, Srbija poštuje međunarodne standarde, pa samim tim i stavove svetskih institucija koja se bave zdravljem čoveka. Zbog toga, kaže, ga čudi da jedan lekar istupa i iznosi ovakve izjave.

"Srbija prati sve što se u svetu dešava pa i kada je ova tema u pitanju. To znači da se i u Srbiji homoseksualnost više ne leči jer se ne tretira kao bolest. Na primer, ukoliko vam dete saopšti da je gej, to ne znači da vi treba da ga vodite lekaru. Naprotiv, ukoliko odete kod psihologa sa njim, on će vas uputiti na to da potražite psihološku podršku da prihvatite tu činjenicu u vašoj porodici, ne da je leči", objašnjava Miletić.

Psiholog: Različitosti u Srbiji se oduvek teško prihvataju

Psiholog i psihoterapeut mr. Ana Vlajković objašnjava za Euronews Srbija da i pored toga što se u našoj zemlji, po sada već davnoj preporuci svetskih stručnjaka, homoseksualnost shvata kao nešto što nije bolest, on se i dalje na određen način tretira kao nešto neprihvatiljvo. Dokaz za to su, kaže Vlajković, upravo oprečni stavovi oko održavanja Europrajda. 

"Svi naučni dokazi su pokazali da homoseksualnost nije bolest, nije psihički poremećaj niti bilo kakvi poremećaji. Koliko je to naučno pokrepljeno i koliko ima osnova govori činjenica da su to odavno prihvatili psihijatri i psiholozi, kao i kompletna lekaraska zajednica. Mi to doživaljamo kao postojanje razičitosti", kaže ona.

Upitana kako se homoseksualnost inače u Srbij tretira i pored toga što zvanično nije bolest, Vlajković kaže da se da je kroz praksu uvidela da se pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa brojnim problema - od straha od stigmatizacije, do nereagovanja države kada je zakon u pitanju, do prihvatanja okoline.

"Homoseksualnost je isto kao i heteroseksualnost, ljubav. Mi u struci gledamo na to kao pravo svakog čoveka da voli i bude voljen. Najveći problem je stigmatizacija svega što je različito, pa i kada je ova tema u pitanju. Kod nas se olako ne prihvataju deca koja su viša nego prosečna, ili ona koja imaju neki problem sa težinom. Ukoliko se na bilo koji način ne uklapate u sandard vi imate problema. Ovim osobama u Srbiji nije ni malo lako, osim što imaju svoje unutrašnje borbe na početku oni treba da se suoče i sa tim kako će saoopštiti porodici ili okruženju. Problem je i u tome kako oni regulišu svoje zakonske odnose, pa pošto ne mogu da stupe u brak ili zajednicu oni pronalaze načine kroz razne ugovore. Dosta toga se promenilo, ali nije dovoljno", kaže Vlajković.

Inače, ogranizatori Evroprajda saopštili su danas da iako je ostalo sedam dana do Evropske nedelje ponosa u Beogradu, i dalje nije stigla zvanična odluka Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani skupa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija