Društvo

Miletić: Nedelju dana čekamo da se MUP izjasni o zabrani Evroprajda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

12:34

Miletić: Nedelju dana čekamo da se MUP izjasni o zabrani Evroprajda
Parada ponosa - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Ogranizatori Evroprajda saopštili su danas da iako je ostalo sedam dana do Evropske nedelje ponosa u Beogradu, i dalje nije stigla zvanična odluka Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani skupa.

“Već nedelju dana čekamo da se MUP izjasni o zabrani Evroprajda, ali osim brojnih natpisa u medijima, do nas ništa zvanično nije stiglo. Zbog toga apelujem na nadležno ministarstvo da nam, kao organizatorima skupa koji je podržala Vlada Republike Srbije 2019. godine, pisanim putem dostave svoje rešenje. Takođe, voleli bismo da čujemo i mišljenja Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i Zorana Pašalića, zaštitnika građana, koji o ovoj temi ne bi smeli da ćute,“ rekao je Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022, i dodao:

"Sa druge strane, pregovori u Vladi Republike Srbije i dalje traju, što nas izuzetno raduje jer pokazuju spremnost da država poštuje pravo na slobodu okupljanja definisano Ustavom Srbije i drugim međunarodnim konvencijama. U toku su poslednje pripreme pred početak Evropske nedelje ponosa, a prvi gosti uskoro pristužu."

Iz organizacije napominju da će centralni događaj Evroprajda svakako Parada ponosa, šetnja zakazana za subotu 17. septembar u 17 časova. Navode i da se na tom događaju očekuju preko 15 hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva, kao i koncerti na Donjem Kalemegdanu, 16. i 17. septembra. Najavljeno je da će pored domaćih i regionalnih muzičkih zvezda, kao što su Senidah, Sara Jo, Edita i Angellina, publiku u subotu, 17. septembra zabavljati i čuvena britanska muzičarka Džesi Ver.

"Veliki broj LGBT+ aktivista i najviših evropskih zvaničnika okupiće se na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, koja će tokom četiri dana ugostiti više od 100 govornika, među kojima su Majkl O’Flajerti, direktor Agencije EU za osnovna ljudska prava, Tobijas Flesenkemper, Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, Ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, Petra de Sater, potpredsednica Vlade Belgije i mnogi drugi", napominju organizatori.

"Kao organizatori Evroprajda 2022, nećemo odustati ni od jednog dela Evropske nedelje ponosa, uključujući šetnju koja je zakazana za 17. septembar, i spremni smo na kompromis i dogovor kako bi Evroprajd protekao u najboljem redu i kako bi u svet otišla jedna lepa i solidarna slika Beograda i Srbije,“ poručio je Miletić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija