Društvo

Miletić: Ima pomaka, ali još ne i dogovora s Vladom Srbije o održavanju Europrajda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

10:12

Miletić: Ima pomaka, ali još ne i dogovora s Vladom Srbije o održavanju Europrajda
Parada ponosa - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U dijalogu između Vlade Srbije i organizatora Europrajda ima pomaka, ali još nema dogovora, rekao je za Euronews Srbija, Goran Miletić jedan od organizatora manifestacije zakazane za 17. septembar

"Postoji razumevanje sa obe strane i nadam se da ćemo uskoro imati dogovor", dodao je Miletić.

Kako navodi, sastanci su permanentni, a kontakti i razgovori nisu nikada prekidani. 

"Dogovor je moguć, ali najviše zavisi od Vlade", kaže Miletić i ponavlja da će uprkos najavama o mogućoj zabrani Europrajd bi organizovan prema planu.

Kako je prethodno rečeno, cilj razgovora, koji se održavaju u Vladi Srbije, je da se obezbedi poštovanje ljudskih prava, ali i da se pokaže razumevanje okolnosti u kojima se Srbija u ovom trenutku nalazi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije srećan zbog odluke da se Parada ponosa otkaže, da se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima. U utorak je rekao da je spreman da prihvati odgovornost za to što se manifestacija Europrajd neće održati u Beogradu.

"Ono što će biti zabranjeno, to će biti zabranjeno. Skupove i savetovanja u zatvorenom možete da imate, a ono što ste planirali da imate, država odlučila da nećete da imate i to nećete da imate", naveo je Vučić i dodao ako je država odlučila da se šetnje neće biti, onda je neće biti.

Vučić je povodom najava organizatora Parade i dela opozicije da će uprkos zabrani šetati Beogradom, naveo da će odluka vlade o zabrani biti poštovana i poručio da se niko ne igra sa odlukom države. Naglasio je da tim povodom neće biti nikakvih tuča i sukoba, kao i da će svi koji budu pokušavali da izazovu bilo kakvo nasilje, biti privedeni zakonu.

"Država meri bezbroj puta, a kada preseče odluke države se poštuju", rekao je on.

Vlada Srbije saopštila je nedavno da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022.

Reakcije organizatora, EU i SAD na najavu o otkazivanju

Predstavnici EU i SAD pozvali su Srbiju da ne otkazuje Europrajd, a organizatori manifestaje u više navrata su isticali da nisu spremni da odustanu i da je, zakonski, jedino moguće da policija zabrani šetnju, koja je samo jedan od događaja tokom nedelje ponosa. I sa Vučić je sugerisao da se zabrana ne odnosi na skupove i savetovanja koja su planirana tokom manifestacije. 

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken pozvao je Srbiju da dozvoli održavanje Europrajda. On je na Tviteru napisao da su "sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije". 

I poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”, navodi portal European western Balkans. 

Tanjug/Andrija Vukelić

 

"Pozivamo Srbiju da ostane privržena odluci da bude domaćin EvuoPrajda 2022. LGBTQI+ prava su ljudska prava", napisao je Blinken. 

Pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP). 

Prethodno je Evropska komisija saopštila da će pomno pratiti pitanje povezano sa otkazivanjem Evroprajda u Beogradu. Kako je za "European Western Balkans" rekla portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, EU se nada da će biti pronađen način za njegovo mirno i bezbedno održavanje. 

"Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd, koji je prema ranijoj odluci trebalo da se održi u septembru u Beogradu, i smatramo da je potrebno detaljnije objašnjenje za takvu odluku", saopštila je Pisonero. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija