Društvo

Podrška Europrajdu iz Evrope i SAD: Ko je sve od stranih zvaničnika najavio dolazak u Beograd

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2022

-

13:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iz Evrope stižu brojne direktne i indirektne podrške početku Evropske nedelje ponosa u Beogradu, kao i najave o dolascima diplomata i evroparlamentaraca u glavni grad Srbije, nakon što je juče, podizanjem zastave LGBT zajednice, svečano počela ova manifestacija.

Ambasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David, koja je i prisustvovala podizanju zastave, rekla je da će ambasada i sama organizovati nekoliko aktivnosti. Skupovi su juče organizovani i u francuskoj ambasadi. Kristofer Hil je na društvenim mrežama naglasio da mu je drago što je ova manifestacija počela bezbedno i da se nada da će cela nedelja proći tako, prenosi ambasada SAD u Beogradu. 

Iako se ispred Doma omladine, gde se za vreme ove nedelje nalazi Prajd Haus sinoć okupila manja grupa protivnika EuroPrajda, može se reći da je nedelja počela bez većih problema. 

Brojni evroparlamentarci pozdravili su početak Nedelje ponosa i najavili svoj dolazak u prestonicu. Među njima je Tais Reuten član Evropskog parlamenta, Irena Joveva iz grupacije zelenih, ali i Dunja Mijatović komesarka Saveta Evrope za ljudska prava koja će se i obratiti tokom EuroPrajda.

Potpredsednica Vlade Belgije Petra de Suter, najavila je da će se tokom posete Beogradu sastati sa premijerkom Anom Brnabić i da će otvoriti današnju konferenciju u Domu Omladine o ljudskim pravima. Dodala je da je njen dolazak, prilika da se pokrenu i druga pitanja poput ženskih prava.

Manje reakcija na domaćoj političkoj sceni

Političke organizacije u Srbiji nešto diskretnije komentarišu Nedelju ponosa. Pokret "Ne davimo Beograd" na društvenim mrežama napisao da je "Beograd grad otvorenog srca za dobre ljude" i poželeo dobrodošlicu.

Gotovo suprotna poruka stiže od predsednika stranke Dveri Boška Obradoviča koji kaže da je  podizanje zastave LGBT populacije svojevrsna kapilulacija.

Jedna od organizacija koja održava i organizuje Paradu ponosa potsetila je na istraživanje od prošle godine, prema kom 80 odsto građana smatra da bi LGBTI+ osobe trebalo da imaju bar neka prava za koje je predviđeno da budu regulisana Zakonom o istopolnoj zajednici. Takođe, dve trećine ispitanika podržava održavanje parade, ukoliko je u pitanju mirna šetnja.

Čeka se odluka MUP o šetnji

Nakon litija i protivljenja organizovanju ove manifestacije, a pre svega šetnje, i dalje su velike tenzije u prestonici. Ministarstvo unutrašnjih poslova bi danas moglo da donese odluku o održavanju šetnje u okviru EuroPrajda.

Koordinator Europrajda Goran Miletić je rekao da ne očekuje da će MUP zabraniti planiranu šetnju jer za to ne postoje nikakvi zakonski uslovi i da nema pretnji po bezbednost, zdravlje i moral. On navodi da bi odluka o zabrani bila protivzakonita i protivustavna.

"Ako bih čak i rekao 'nemojte', oni će izaći i to će biti protest", rekao je Miletić navodeći da bi se tada desila zabrana formata, odnosno da ne bi bilo šetnje kao svake godine, nego bi to postao protest.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija