Društvo

Miletić: Europrajd prema planu, ne odustajemo od šetnje i pozivamo državu da donese adekvatnu odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2022

-

12:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori Europrajda ne odustaju od planirane šetnje, rekao je koordinator manifestacije Goran Miletić i dodao da će se kompletan program koji uključuje celu Nedelju ponosa održati prema planu. On je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda pozvao Savet za nacionalnu bezbednost da donese odluku prema kojoj će svi učesnici Europrajda biti zaštićeni i prema kojoj će policija pružiti adekvatnu asistenciju. 

Miletić je rekao da su organizatori Europrajda odlučni da se šetnja desi prema planu i poručio: "Ne možemo imati Europrajd niti bilo koji drugi prajd bez šetnje, a mi na šetnji potpuno insistiramo. To je naš stav. Svesni smo toga da policija može doneti odluku o zabrani, suočavali smo se s tim kroz istoriju Prajda, imali smo četiri zabrane, ja sam više puta ponovio da su sve četiri bile protivustavne", naveo je.  

Kako je dodao: "Ukoliko bi se desila zabrana, mi bismo šetali", ali je rekao da oni nisu za konfrontaciju nego za kompromis i da tome teže. 

"Pokušavamo kroz razgovore sa državom da dođemo do rešenja koje je najbolje, koje bi osiguralo bezbednost svih učesnika i koje bi adresiralo sve zabirnutosti koje država eventualno ima. Mi smo potpuno svesni trenutka u kojem se država nalazi", naveo je Goran Miletić i dodao da se komunikacija s vlastima nastavlja. 

On je zahvalio svima koji su ih podržali prethodnih dana, međunarodnim institucijama, Evropskom parlamentu, mnogim kompanijama i ostalima koji su pokazali solidarnost. 

“Pozivamo sve da budu sa nama. Mi nismo nikakvi zli ljudi, mi smo građani koji samo žele da koriste svoju slobodu okupljanja. Šetaćemo za ljubav svi zajedno i pozivam vas da budete svi sa nama”, naveo je MIletić.

On je rekao da se danas nalazi na mestu sa koga je, kako je naveo, sve počelo, od kada je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao da neće dopustiti da se u Skupštini grada održi otvaranje Euronedelje ponosa. 

"Kao što svi znate, to je bila praksa svih godina. Da imamo otvaranje Europrajda u svečanoj sali Skupštine grada. To nam ove godine nije dozvoljeno i mediji će biti obavešteni u narednih nekoliko dana gde će se to svečano otvaranje desiti", najavio je Miletić.  

Istakao je da će biti održano svih 130 događaja i da je najvažniji Međunarodna konferencija o ljudskim pravima koja će trajati četiri dana i na kojoj će učestvovati mnogi gosti iz inostranstva.  

"Nadamo se da će premijerka otvoriti konferenciju", rekao je Miletić i dodao da su planirani i drugi programi.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija