Politika

Presekli put autobusu i pretili Srbima koji su krenuli put Pećke patrijaršije, Kancelarija za KiM osudila incident

Komentari

Autor: Kosovo online

22/09/2022

-

13:23

Presekli put autobusu i pretili Srbima koji su krenuli put Pećke patrijaršije, Kancelarija za KiM osudila incident
Presekli put autobusu i pretili Srbima koji su krenuli put Pećke patrijaršije, Kancelarija za KiM osudila incident - Copyright Kosovo online

veličina teksta

Aa Aa

Autobus kojim su članovi Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena krenuli put Pećke patrijaršije, napadnut je danas u Peći od strane Albanaca koji su im automobilom presekli put, pretili i postavili zastavu Kosova na autobus, prenosi Kosovo onlajn. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je incident.

Vodič puta Slavica Josifović potvrdila je za Kosovo onlajn da se incident desio kada je iz automobila lokalnih registarskih oznaka izašao vozač i na albanskom pretio Srbima koji su krenuli u poseti srpkoj svetinji.

"Na samom ulazu u Peć oko 9.40 sati auto nam je presekao put, kao da želi da ga udarimo, usporio je, ali je vozač autobusa ignorisao to. Onda je Albanac koji je vozio otvorio prozor automobila pretio je na albanskom, iako nismo razumeli shvatili smo o čemu se radi. Nakon toga je parkirao automobil ispred autobusa, nismo mogli da ga zaobiđemo, jer su iz suprotnog smera dolazili automobili. Izašao je, uzeo kosovsku zastavu i postavio na prednji deo autobusa, pretio je da ne smemo da je skinemo i fotografisao autobus koji je BG registarskih oznaka", kazala je Josifović.

Kako je dodala, slučaj je odmah prijavljen policiji.

"Kao vođa puta tražila sam pratnju do Pećke patrijarše i Prilužja, jer je sa nama i jedno dete, a ima i onih koji su prvi put krenuli da obiđu Pećku patrijaršiju. Vozač i ja smo dali izjavu", rekla je ona u izjavi za Kosovo onlajn.

Josifović je dodala i da nisu dobili pratnju za nastavak putovanja.

Kancelarija za KiM: Incident nastavak pritiska na Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila ovja incident i pozvala bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

"Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno.

"Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija