Politika

Vučić primio akreditive četvoro novih ambasadora, Austrije, Nemačke, Belgije i Kuvajta

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

14:31

Vučić primio akreditive četvoro novih ambasadora, Austrije, Nemačke, Belgije i Kuvajta
Vučić primio akreditive četvoro novih ambasadora, Austrije, Nemačke, Belgije i Kuvajta - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije Kristijana Ebnera i Kuvajta Faiza Medžbela el Muteirija, kao i ambasadorki Belgije, Kati Bugenhout, i Nemačke, Anke Konrad.

Pri primanju akreditiva novoimenovanog ambasadora Austrije Kristijana Ebnera, Vučić je izrazio nadu da će se tokom njegovog mandata nastaviti konstruktivna i uspešna sveobuhvatna saradnja između dve zemlje i učvršćivanje bliskih i prijateljskih odnosa. 

On se osvrnuo na nedavne razgovore koje je sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom vodio na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, i istakao da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti našeg regiona i potvrđuje obostranu nameru da se dodatn učvrsti međusobno poverenje i saradnja u oblastima koje su od značaja za obe zemlje, saopštilam je pres služba predsednika. Vučić je konstatovao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije veoma razvijena, ali da u predstojećem periodu očekuje njeno dalje jačanje.

Ebner je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se naša zemlja dosledno zalaže. Novoizabrani ambasador je dodao da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o aktuelnoj energetskoj situaciji sa kojom se evropske zemlje suočavaju zbog komplikovane globalne političke situacije.

Vučić i El Muteiri: Dodatno unaprediti ekonomske odnose

Prilikom primanja akreditivnih pisama ambasadora Kuvajta Faiza Medžbela el Muteirija, Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za nastavak unapređenja saradnje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmene poseta na visokom i najvišem nivou, što bi dodatno doprinelo razvoju ekonomskih odnosa, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Vučić i ambasador El Muteiri su izrazili želju za sveukupnim unapređenjem ekonomske i saradnje na svim poljima, s akcentom na poljoprivredi i to kroz zajednička ulaganja, kao i privredi, energetici i u oblasti turizma.

Ambasador El Muteiri podsetio je na dugu tradiciju prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta, kako na političkom planu, tako i u svim drugim oblastima, napominjući da se raduje proslavi 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa koje Srbija i Kuvajt zajedno obeležavaju sledeće godine

Komentari (0)

Srbija