Politika

Osmani tvrdi da Srbija "nije zainteresovana da doprinosi stabilnosti", Petković: Onaj ko zvezka oružjem sedi u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

22:15

Osmani tvrdi da Srbija "nije zainteresovana da doprinosi stabilnosti", Petković: Onaj ko zvezka oružjem sedi u Prištini
Vjosa Osmani i Petar Petković - Copyright profimedia, Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ocenila je da dešavanja u Ukrajini treba da budu lekcija za Zapad da su sa državama koje su vođene načinom razmišljanja ruskog predsednika Vladimira Putina, kao što je, kako tvrdi, Srbija, potrebni jasan pristup i jasne akcije. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je povodom ove izjave istakao da "onaj ko zvecka oružjem sedi u Prištini".

Osmani smatra da rat u Ukrajini dokazuje da autokratske države, kako navodi, "poput Srbije, poput Rusije, koja takođe kontroliše Srbiju", nikada nisu bile poznate po pozitivnim akcijama u odnosu na susede već naprotiv.

Ona je u intervjuu za Glas Amerike iznela stav da je "Srbija samo jačala u svojim destabilizujućim akcijama" i da je "pojačala političku, ekonomsku ili vojnu saradnju sa Rusijom", čime je, tvrdi, uticala na rast ruskog uticaja u celom regionu i ugrozila ga.

"Čak i poslednji sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom da definiše linije svoje spoljne politike zapravo u saradnji sa Rusijom, a ne sa EU, jasna je poruka da Srbija nije zainteresovana da doprinosi miru i stabilnosti u regionu, odnosno pridruživanju EU", tvrdi Osmani.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da Beograd nikoga nije napao niti to planira, dok Priština šalje bezbednosne snage na sever pokrajine i gradi ilegalne baze.

"Koga to Beograd ugrožava? Više od 220 dana to govorite, a Beograd nikog nije napao, niti planira. Za to vreme Priština šalje Rosu na Srbe, gradi ilegalne baze, uvodi KBS na sever, napadaju se srpska deca! Onaj ko zvecka oružjem, sedi u Prištini", napisao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija