Politika

Vučić na prijemu povodom Nacionalnog dana Kine: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

13:16

Vučić na prijemu povodom Nacionalnog dana Kine: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine
Vučić na prijemu povodom Nacionalnog dana Kine: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, na prijemu povodom Nacionalnog dana NR Kine u ambasadi u Beogradu, da postoji čelično prijateljstvo dve zemlje, da je Kina pokazala da je naš prijatelj i u teškim trenucima i zahvalio kineskom rukovodstvu na podršci po pitanju KiM bez obzira na sve pritiske.

"Beskrajno sam zahvalan kineskom rukovodstvu na podršci koje pruža KiM u sastavu Srbije i našem teritorijalnom integritetu i što to nikada nije dovođeno u pitanje, bez obzira na sve pritiske", istakao je Vučić.

Kao što i naš odnos prema Kini i podrška politici očuvanja teritorijalnog integriteta Kine i politici jedne Kine, nikada nije bio dovođen u pitanje, dodao je predsednik Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Možemo da budemo ponosni na naše prijateljstvo. Iskreno verujem da jeste reč o čeličnom prijateljstvu", poručio je Vučić.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, obraćajući se zvanicama  izrazila je spremnost Kine da zajedno sa srpskim prijateljima uloži napore za neprekidno jačanje međusobnog čeličnog prijateljstva.

Čen Bo je istakla da Kina i Srbija mogu i da će tek biti primer celom svetu za uzajamno poštovanje i saradnju.

Prema njenim rečima, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji, a zahvaljujući rukovodstvu i zalaganju šefova dveju zemalja, odnosi Kine i Srbije su zadržali visok nivo razvoja. Kako kaže, od velikog je značaja je i privredna saradnja, koja je neprikidno u porastu.

Navela je da je Kina postala jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji, kao i da su kineska preduzeća najveći izvoznici iz naše zemlje, a da u kineskim preduzećima u Srbiji je zaposleno više od 20.000 ljudi.

Tanjug/Jadranka Ilić

 


Zahvalila je prisutnim zvanicama što su došli da zajedno proslave današnji dan i dodala da zbog epidemiološke situacije nisu pozvali na prijem više ljudi.

Svoje obraćanje završila je usklicima „Živela Kina! Živela Srbija! Živelo čelično prijateljstvo!“.

Prijemu koji je počeo intoniranjem himni Srbije i Kine, prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi među kojima su Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Irena Vujović, Nebojša Stefanović, Darija Kisić, Anđelka Atanasković, Maja Gojković, predsednik Nacionalnog saveta za kordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Nariodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić, i drugi.

Među zvanicama je i Ivica Dačić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Nacionalni dan Narodne Republike Kine je kineski dan državnosti, koji se proslavlja 1. oktobra, u čast godišnjice osnivanja NRK na Tjenanmenu 1949. godine proglasom Mao Cedung na trgu. Zvanično je proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949, a to je učinila Narodna političke konsultativna konferencija Kine, koja je u to vreme vršila funkciju ustavotvorne skupštine.

Od 1949. do 1959. velika vojna parada je organizovana svake godine povodom Nacionalnog dana, a nakon višegodišnje pauze, sledeća parada je organizovana 1984.

Od 1999. godine parade se organizuju na svakih 10 godina, a od te godine Nacionalni dan je postao "Zlatna nedelja" i čitava sedmica je neradna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija