Politika

Vučić poručio Fon der Lajen: "Uključite i naše zemlje u planove EU, bićemo vam zahvalni"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2022

-

11:42

Vučić poručio Fon der Lajen: "Uključite i naše zemlje u planove EU, bićemo vam zahvalni"
Aleksandar Vučić - Copyright EPA-EFE/VASSIL DONEV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je danas na ceremoniji povodom otvaranja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke gde je održao kratak govor u kom je čestitao grčkim i bugarskim prijateljima. Njega je u Sofiji dočekao bugarski predsednik Rumen Radev, a nakon ceremonije planiran je bilateralni sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Vučić je istakao žal zbog toga što "niko od nas nije verovao u važnost ovog projekta".

"Sretali smo se, razgovarali jedni s drugima, ali mislili smo da je to neki luksuz i nešto što nam ne treba. Ali, sada vidimo da su Radev i Micotakis videli to drugačije i imaće mnogo prednosti što su uključeni u projekat"

Vučić je poručio predsedniku Azerbejdžana Alijevu da je sada veoma popularan u Evropi i da ne može da dođe do njega.

"Govorio sam sa njim mnogo puta, ali sada prosto ne mogu da dođem do njega, Alijev je u Evropi mnogo popularan i ne znam šta je u međuvremenu uradio, ali eto voleo bih da samnom podeli recept kako je u tome uspeo", rekao je on.

Podvukao je da je ovaj projekat važan i za Srbiju budući da je naša zemlja počela izgradnju interkonektora između Srbije i Bugarske koji bi trebalo da bude završen u ovo doba 2023. godine.

"Verujem da ćemo imati tešku zimu i jesen, čak i težu nego što je predsednica Fon der Lajen ovde rekla. Imao sam dilemu pre nego što sam došao ovde kako će se ona odnositi prema meni, ali bila je veoma pristojna i ljubazna. Osećam se malo kao 'crna ovca' ovde u društvu prijatelja, a moram da joj se zahvalim iako ne želim da joj laskam. Mnogo nam je pomogla kada je govorila o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske, a potom i Severne Makedonije. To će značiti mnogo za infrastrukturu na Balkanu koju potom možemo granati. Međutim, bez infrastrukture i podrške EU nikada ne bismo dostigli ove ciljeve", istakao je predsednik Srbije.

On je zamolio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da uključi i zemlje Balkana u planove zemalja EU.

"Draga Ursula, ne slušajte 100 odsto mog prijatelja Kirijakosa Micotakisa i nemojte 100 odsto da ponovite mere iz doba borbe sa kovidom - zahvalni smo na vašoj podršci, ali kada govorimo o novcu, mi ne možemo da apsorbujemo ove cene energenata i molimo vas da zemlje Zapadnog Balkana stavite na tu listu zajedno sa drugim iz EU i znam da će se moj prijatelj Micotakis složiti sa tim da stavite naše zemlje na isti spisak sa zemljama EU kada je reč o cenama i bićemo vam beskrajno zahvalni. Kao što je neko već rekao za Azerbejdžan - pravi prijatelji se u nevolji poznaju. Mnogo vam hvala", zaključio je Vučić u svom govoru.

"Ne uvodimo sankcije Rusiji"

Predsednik Srbije je potom u izjavi za TV Pink rekao da će nova dešavanja na geopolitičkoj sceni imati teške posledice po Srbiju koja će biti pod velikim političkim pritiskom i da se nije libio ni na skupu u Bugarskoj da ukaže da je naša pozicija drugačija, ali i iznese potrebu Srbije da bude deo sveta i da u najvećoj krizi izvuče najviše za nju.

"U najmanjoj krizi izvlačili bi deblji kraj, hajde u ovoj najvećoj krizi da ne izvučemo deblji kraj“, rekao je Vučić i nastavio:

"Potrebno je da se rukovodstvo rukovodi zdravim razumom i da u najvećoj krizi spase svoju zemlju"

On je takođe poručio da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji jer se bori za svoju politiku dokle god može.

"Naša politika je definisana zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost"

Prinskrin/TV Pink

 

Na izjavu specijalnog izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Saracina za Euronews Albanija da "stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu neće biti prihvaćeno", Vučić odgovara:

"Nisam znao da o tome odlučuju Nemci, mislio sam da o tome odlučuju Srbi i Albanci. I ja njemu da poručim, uz svo poštovanje: gospodine Saracin, neće biti ni nezavisnog Kosova onako kako planirate. Shvatioo sam vašu poruku, nadam se i da ste vi razumeli moju"

 

Komentari (1)

Aleksa

02.10.2022 08:46

Kako da nas ukljuce, kada mi potpisujemo usaglasavanje politike sa Rusijom?

Srbija