Politika

Na sastancima sa Venecijanskom komisijom predstavljeni radni tekstovi izmena sudskih zakona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2022

-

10:07

Na sastancima sa Venecijanskom komisijom predstavljeni radni tekstovi izmena sudskih zakona
Na sastancima sa Venecijanskom komisijom predstavljeni radni tekstovi izmena sudskih zakona - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/ ZORAN NIKOLIC

veličina teksta

Aa Aa

U organizaciji Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, održani su onlajn sastanci sa izvestiocima Venecijanske komisije, na kojima su predstavljeni radni tekstovi sudskih zakona, saopštilo je Ministarstvo pravde. U razgovorima su učestvovali predstavnici Ministarstva pravde, članovi Visokog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda, predstavnici Društva sudija Srbije, profesori pravnih fakulteta i saradnici na naučnim institutima, kao i narodni poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka konstatovano je da je stručna pomoć ovog savetodavnog tela Saveta Evrope od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama. Izražena su očekivanja da će nova normativna rešenja, sadržana u setu sudskih zakona, osigurati nazavisnost sudstva u Republici Srbiji.

Izvestioci Venecijanske komisije upoznati su sa aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe, kriterijumom za izbor njenih članova, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novog Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova i Zakona o Visokom savetu sudstva. Kroz niz sadržajnih i konstruktivnih razgovora razmotrena su brojna nova zakonska rešenja, kojim treba da se unapredi položaj sudija, dosledno sprovede načelo podele vlasti i učvrsti vladavina prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija