Društvo

Uduženje sudija i tužilaca traži od Ministarstva pravde zapošljavanje pripravnika - oglas nije raspisan od 2017. godine

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

12:03

Uduženje sudija i tužilaca traži od Ministarstva pravde zapošljavanje pripravnika - oglas nije raspisan od 2017. godine
Uduženje sudija i tužilaca traži od Ministarstva pravde zapošljavanje pripravnika - oglas nije raspisan od 2017. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Ministarstvo pravde da u najkraćem roku raspiše oglase za prijem u radni odnos sudijskih i tužilačkih pripravnika, imajući u vidu da oglas za popunu ovih mesta nije raspisan od 2017. godine.

UST u saopštenju podseća da je rad sudova i tužilaštava u Srbiji u nedostatku sudijskih i tužilačkih pripravnika ne samo pod dodatnim opterećenjem, već i da je mnogo ozbiljniji i složeniji problem to što se, kako smatra UST, postepeno urušava pravosudna baza, jer se ne stvara osnova za razvoj i usavršavanje budućih generacija sudija i tužilaca, a sve u nedostatku sistemskog pristupa problemu.

UST poziva na hitnu procenu postojećih sistematizacija u sudovima i tužilaštvima i raspisivanje oglasa za prijem u radni odnos sudijskih i tužilačkih pomoćnika, u skladu sa potrebama i stepenom opterećenja u pravosuđu, te proširenje postojećih sistematizacija, kako bi pravosuđe moglo adekvatno da odgovori na postojeće izazove, u najboljem interesu građana Srbije.

Imajući u vidu rokove za izradu seta pravosudnih zakona, u okviru nedavno usvojenih ustavnih izmena u oblasti pravosuđa, UST upozorava da je poslednji tretutak da se pravosudni sistem postavi na održive i zdrave osnove, u pogledu ljudskih i materijalnih kapaciteta, što je osnovna pretpostavka za dalje unapređenje kvaliteta i efikasnosti rada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija