Politika

Suspendovana sutkinja u Mitrovici, Vučić: Kurti sprema smenu policajaca koji su bili na Savetu za nacionalnu bezbednost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

18:25

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Sudski savet Kosova smenio je predsednicu Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović nakon što je u Beogradu prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV".

"Po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je srpski sudija Ljiljana Stevanović, za ujutru je primpremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. Aljbin Kurti je rešio da napadne Srbe, pogazio je Briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ih štite Briselski sporazum više ne postoji", rekao je Vučić.

On je dodao da Kurti hoće da sruši mir na KiM i ovim odlukama napada srpski narod na jugu i severu Kosova i Metohije. 

"Upozoravamo zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu, moja poruka je, šta god činili, Srbija će biti uz svoj narod", rekao je Vučić.

Sudski savet u Prištini suspendovao je predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović, zbog toga što je u utorak u Beogradu prisustvovala sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM.

Prinstscreen YouTube/Radio Kontakt Plus

Ljiljana Stevanović

Vest o suspenziji Stevanovićeve objavio je Sudski savet (SSK), a ranije je informaciju o pokretanju disciplinskog postupka protiv sudije potvrdila Antigona Uka-Lutfiu, portparolka Vrhovnog suda, preneo je RTS.

Reakcija Sudskog saveta usledila je nakon što je kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, na konferenciji za novinare u Prištini pozvala S SK da preduzme mere prema predsednici Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljani Stevanović.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas za Tanjug povodom smene Ljiljane Stevanović sa mesta predsednika Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, da je Aljbin Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji i da želi rat.

Petković: Direktni politički revanšizam

"Najnovija odluka Aljbina Kurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović, samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, skandal je nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam", ocenio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Ovim potezom Kurti je zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba i pokazao da na čelnim mestima u institucijama koja pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta kakva je gospođa Stevanović", naveo je Petković u saopštenju.

Ljiljana Stevanović je, kaže, prihvatila da obavlja posao predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici zato što ju je Srbija pozvala i zamolila, a ne na svoju ruku.

Petković ukazuje da je u fokusu sastanka i razgovora Srba sa Kosova i Metohije i predsednika Vučića bilo je kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava Srba sa KiM i nastojanja kako da sačuvamo mir i stabilnost.

"Međutim, najnoviji Kurtijevi potezi direktno destabilišu situaciju na terenu i ugrožavaju teško stečeni mir i pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume i zatre svaki trag srpskog naroda na KiM", nmaglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

"Kurtijevo nasilje neće uspeti, jer ćemo mi nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, ali nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija nastaviće da snažno i odlučno budu uz svoj narod na KiM", zaključio je Petković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija