Politika

Vučić sutra na Samitu Evropske političke zajednice u Pragu, trilateralni sastanak s Makronom i Šolcom

Komentari

Autor: FoNet

05/10/2022

-

20:09

Vučić sutra na Samitu Evropske političke zajednice u Pragu, trilateralni sastanak s Makronom i Šolcom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice, kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih koje tome teže, saopštio je danas kabinet predsednika Srbije. Vučić će sutra u Pragu imati trilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbij

Prema današnjem pisanju portala Radio-televizije Srbije, jedna od glavnih tema Samita biće usklađivanje sa politikom sankcija prema Rusiji, a od Srbije će se očekivati objašnjenje zašto nije usklađena sa pozicijom EU.

"Za neke zemlje je usklađenost Srbije ključno pitanje, za druge je to nešto manji prioritet. U svakom slučaju, očekuju se snažne poruke o potrebi usklađivanja Srbije, kao i objašnjenje zašto u ovom trenutku ne postoji puna usklađenost", rekao je neimenovani zvaničnik EU za RTS.

U saopštenju kabineta predsednika navodi se da će Vučić učestvovati i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima.

O Kosovu i Metohiji na sastanku sa Šolcom i Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće sutra u Pragu trilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.


Na sastanku će biti reči i o evrointegracijama, kao i o sankcijama Rusiji i strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini.

Predsednik Srbije sutra će učestvovati na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže.

Tokom Samita, predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kako je saopšteno, planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa zvaničnicima, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kosovo sa zvezdicom

Kosovo će na sutrašnjem sastanku Evropske političke zajednice u Pragu biti predstavljeno uz fusnotu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, prenosi Reporteri.

Kosovo je po ranijem dogovoru na regionalnim skupovima predstavljeno uz zvezdicu i fusnostu koja glasi: "Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti", navodi Reporteri, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovo će na skupu Evropske političke zajednice, inicijative koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljati predsednica Vjosa Osmani.

Skup će otvoriti sutra u 13 sati premijer Češke Petr Fijala, a posle njega govoriće predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji će se obratiti video-linkom, premijer Norveške Gar Store, premijer Albanije Edi Rama i britanska premijerka Liz Tras, piše Reporteri. Nakon toga će biti održan okrugli sto na kome će se razgovarati o miru i bezbednosti, kao i o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji. Ti sastanci će biti održani od 14.30 do 16.15 časova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija