Politika

Novi komandat Kfora: Svestan sam velike odgovornosti

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

14:30

Novi komandat Kfora: Svestan sam velike odgovornosti
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Novi komandant Kfora italijanski general-major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je po stupanju na dužnost da će obaveze definisane u ovom mandatu ispunjavati sa punom posvećenošću i da je svestan odgovornosti i izazova.

Ristuća je 27. komandant Kfora, a prema njegovim rečima, Kfor je priča o uspehu, a taj uspeh je rezultat posvećenosti svih onih koji su politički i na terenu doprineli stabilnosti, bezbednosti i slobodi kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na KiM i koji podržavaju razvoj konstruktivnog dijaloga između strana, naveo je Reporteri.

Zahvalio se italijanskim i multinacionalnim političkim i vojnim vlastima što su mu poverile ovaj zadatak i rekao da ih uverava da je svestan velike odgovornosti i izazova sa kojima se mora suočiti, prenosi Kosovo onlajn.

"Siguran sam u njihovu podršku, ali ih uveravam da ćemo ove izazove pretvoriti u mogućnosti sa transparentnošću, nepristrasnošću, odlučnošću, doslednošću sa mandatom, u sinergiji sa Kancelarijom EU na Kosovu i specijalnim predstavnikom EU za Kosovo, Euleksom, Unmikom, OEBS-om i u bliskoj konsultaciji sa bezbednosnim organizacijama Kosova, Ministrom odbrane Srbije i drugim akterima u regionu", rekao je Ristuća.

Komandant Združene komande savezničkih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart B. Manč izjavio je da je KiM danas bezbednije i stabilnije zahvaljujući misiji NATO.

"Danas je Kosovo očigledno sigurnije i stabilnije nego kada je počela misija NATO. Moramo priznati to dostignuće, koje nije malo", rekao je Manč na ceremoniji primopredaje komande Kfora, na kojoj je general - major mađarske vojske Ferenc Kajari predao komandu Kfora general - majoru italijanske vojske Anđelu Mikeleu Ristući.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija