Politika

Ursula fon der Lajen u pismu Kurtiju: Što pre sastanak Beograda i Prištine, zalagaću se za viznu liberalizaciju

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2021

-

19:30

Ursula fon der Lajen u pismu Kurtiju: Što pre sastanak Beograda i Prištine, zalagaću se za viznu liberalizaciju
Ursula fon der Lajen u pismu Kurtiju: Što pre sastanak Beograda i Prištine, zalagaću se za viznu liberalizaciju - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine održi što je pre moguće.

Fon der Lajenova je, u ime Evropske unije, Kurtiju uputila čestitke za imenovanje na mesto premijera, naglasivši da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održi "što je pre moguće", prenosi Ekonomija onlajn.

Ona u pismu, takođe, ističe da će nastaviti da se zalaže za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

"Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i želim vam uspeh u vašem mandatu. Želimo da Kosovo brže napreduje na evropskom putu i nastavićemo da podržavamo napredak postignut u reformama. Zalagaću se i dalje da se donese pozitivna odluka u procesu liberalizacije viznog režima, znajući kolika je važnost ovog pitanja za građane Kosova", navodi se u pismu Ursule fon der Lajen.

EPA/KENZO TRIBOUILLARD

 

Predsednica Evropske komisije potvrdila je da pozdravlja posvećenost premijera Kurtija konstruktivnom uključivanju u dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Fon der Lajen je istakla i da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održi što je pre moguće jer je to, kako je navela, "od suštinskog značaja za napredak na evropskom putu Kosova i Srbije".

"Radujem se zajedničkoj saradnji na unapređenju odnosa između EU i Kosova," poručila je visoka zvaničnica EU.

U pismu se navodi i da EU stoji uz tzv. Kosovo u borbi protiv pandemije koronavirusa i da podržava ekonomski oporavak kroz ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan usvojen u oktobru 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija