Politika

Šef diplomatije Konga: Zahvalan na prilici da budem u gradu gde je živeo heroj borbe za oslobođenje od kolonijalizma

Komentari

Autor: FoNet/Tanjug

14/10/2022

-

19:05

Šef diplomatije Konga: Zahvalan na prilici da budem u gradu gde je živeo heroj borbe za oslobođenje od kolonijalizma
Šef diplomatije Konga: Zahvalan na prilici da budem u gradu gde je živeo heroj borbe za oslobođenje od kolonijalizma - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Konga Kristof Lutundula Apala izjavio je danas da je zahvalan što ima priliku da bude u Beogradu – gradu gde je živeo i radio heroj borbe za oslobođenje od kolonijalizma - jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito.

"Beograd je rodno mesto pokreta nesvrstanih. Ovo je istorijska poseta, jer nam pruža priliku da osetimo koheziju Tita i ličnosti kakve su bili lideri Indije i Konga Džavaharlal Nehru i Patris Lumumba - borci za slobodu, razvoj i društveni napredak", rekao je Lutundula posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Lutundula je izjavio da Kongo podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Srbije.

“Bilo gde da se pojavimo, biće tako”, poručio je Lutundula.

On je rekao da Kongo može da brani svoj teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet.

"Računamo da će nas srpski narod pratiti u toj borbi protiv terorizma i bezbednosnih rizika", izjavio je Lutundula.

On je ocenio da je neshvatljivo da međunarodna zajednica ne reaguje na agresiju Ruande na Kongo.

"Žrtve smo susednih država koje smatramo bratskim, ali one to kao da ne razumeju", rekao je Lutundula.

On je naglasio da Kinšasa daje veliki začaj partnerstvu sa Beogradom, uz poruku: “Uvek možete računati na nas”.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo Kristof Lutundula Apala saglasili su se danas da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri, ali i dogovorili da se započnu pregovori o zaključivanju sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji.

To će biti jedna vrsta krovnog sporazuma između dve zemlje koji će omogućiti i razvoj saradnje u konkretnim pojedinačnim oblastima, preneo je novinarima ministar Selaković, nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

Selaković je ocenio da je ovo istorijska poseta koja se dešava godinu dana nakon što je obeležena 60-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje koji su uspostavljeni ubrzo nakon sticanja nezavisnosti Demokratske Republike Kongo 1961. godine.

"Ovo je bila prilika da još jednom istaknemo čvrstu opredeljenost Srbije da neguje i jača svoje tradicionalne, dobre i prijateljske odnose sa državama Arfike među kojima posebno mesto za nas zauzima Demokratska Republika Kongo", rekao je Selaković.

Selaković je ponovio stav Srbije da podržava jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Konga, pružajući mu bezrezervnu podršku u naporima da se prevaziđu postojeći bezbednosni izazovi.

Komentari (0)

Srbija