Politika

Odbor usvojio predlog izmene Zakona o ministarstvima, sutra pred poslanicima

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

22:12

Odbor usvojio predlog izmene Zakona o ministarstvima, sutra pred poslanicima
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je danas Izmene i dopune Zakona o ministarstvima, prema kojima se uvode 4 nova ministarstva, a ukupan broj ministarstava utvrđuje se na 25.

Odbor će predložiti Skupštini da na sutrašnjoj sednici usvoji Izmene i dopune Zakona.

Takođe, na predlog Disciplinske komisije Visokog saveta sudstva usvojen je predlog Odluke da se razreši dužnosti predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimberović.

Obrazlažući predlog Izmene i dopune Zakona o ministarstvima koji je podnelo 148 poslanika, poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da izmene podrazumevaju delimičnu reorganizacije postojeće strukture ministarstava i predlažu se formiranje četiri nova ministarstva.

"To su ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministarstvo turizma i omladine, ministarstvo informisanja i telekomunikacija i ministarstvo za javna ulaganja. Ostajemo pri oceni da će formiranje tih ministarstava doprineti jačanju administracije u tim oblastima", rekao je Jovanov..

Jelena Jerinić iz Zeleno-levog kluba rekla je da Odbor nije dobio prava objašnjenja o tome zašto se formiraju nova ministarstva i zašto posle 10 godina vlasti SNS imamo osam ili devet ministarstava više nego ranije.

Ona je ocenila da je formiranje novih ministarstava predloženo da bi se zadovoljili koalicioni apetiti i udomili partijski kadrovi.

"Ne vidimo nijedan pravi razlog niti imamo procenu efekata kako će to doprineti boljem funkcionisanju države i potreba građana, kao i zašto nešto nije funkcionisalo i zašto će bolje funkcionisati sa ovim što je predloženo", rekla je Jerenić.

Ona je istakla da je u predlogu navedeno da za sprovođenje tog zakona nisu potrebna dodatna sredstva što, tvrdi, nije tačno, jer kaže da će svako novo ministarstvo dobiti barem jednog državnog sekretara.

Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke rekao je da je veliki problem što se sve radi po hitnom postupku, zbog čega se, dodaje, svi pitaju šta je iza toga, a smatra i da se time umanjuje značaj poslanika i parlamenta.

On je zapitao zašto je akcenat stavljen na trgovinu, a ne na energetiku, zdravstvo i obrazovanje, kao i zašto se osniva Ministarstvo za javna ulaganja kada već postoji Kancelarija za javna ulaganja. Zapitao je i s kojim sredstvima će ona raditi, s obzirom da država kasni sa plaćanjima desetak meseci.

Gavrilović je takođe zamerio što se Ministarstvo za sport i omladinu deli tako što omladina ide u Ministarstvu turizma.

Jelena Milošević iz poslanički grupe Ujedinjeni ocenila je da su nova ministarstva stranački feudi i podsetila da su članovi vladajuće koalicije to isto rekli za vladu Mirka Marjanovića 2011.

Vladimir Gajić iz Narodne stranke ocenio je da predlog Izmena i dopuna Zakona o ministarstvima treba da se donese da bi vlada bila formirana i da je to želja nove mandatarke.

Poslanici opozicije zamerili su zbog hitnosti donošenja izmena i dopuna Zakona i podsetili da su izbori završeni 3. aprila.

Komentari (0)

Srbija