Politika

Skupština o Zakonu o ministarstvima: Za opoziciju 25 kabineta previše, za vlast sastav za vanredne okolnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

18/10/2022

-

13:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Intoniranjem himne "Bože pravde", poslaničkim pitanjima i poslaganjem zakleve novih poslanika u Skupštini Srbije počela je prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o ministarstvima. Prvi dan zasedanja je završen nešto pre 22 sata, a sednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova

Predlog zakona izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima je podnela grupa od 148 poslanika. Poslanici opozicije su kritikovali vlast jer je, prema njihovim tvrdnjama Predlog zakona podnet po hitnom postupku i nisu imali vremena da dostave predloge za dopunu dnevnog reda.

Prema izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na dosadašnji sastav kabineta u Nemanjinoj 11.

Vlada će, ako poslanici budu prihvatili predlog imati prvi put Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, dok će sadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti podeljeno i to na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo je i to što će sport imati isključivo svoj resor, odnosno omladina neće biti više u okviru tog ministarstva. Postojaće posebno Ministarstvo sporta, dok će se resor omladine pridružuje turizmu, pa će postojati Ministarstvo turizma i omladine.

Ministarstvo kulture će takođe biti zasebno, a formira se novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Uvodi se i Ministarstvo za javna ulaganja.

Preduslov za formiranje Vlade

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog zakona prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.


Jovanov je rekao da će buduća vlada imati važan zadatak, a to je da svima poruči: “Ovo je naša zemlja, u njoj odlučuju naši građani, sve vas poštujemo, ali Srbija nam je preča od svega”.

Jovanov je rekao da će buduća vlada, ukoliko dobije podršku većine poslanika, raditi u vanrednim okolnostima.

“Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a neke druge moraju biti reorganizovane”, rekao je Jovanov.

On je podsetio da se u svetu dešava sukob koji mnogi već karakterišu kao “treći svetski rat”, ali je istakao i da se od vlade očekuje da nastavi sa razvojem Srbije.


“Osnovni zadatak će biti da sačuva samostalnost i slobodu Srbije u teškim okolnostima kada sa svih strana dolaze osporavanja da budemo slobodni, kao i prava građana Srbije da odlučuju kakvu politiku žele, kakvu vladu žele i kako žele da funkcioniše država u kojoj žive”, rekao je Jovanov.

On je naveo da su to pravo ostvarile mnoge države, a da neke od njih to sada ne dozvoljavaju srpskom narodu već, kako ističe, žele da porukama i pritiscima dovedu dotle da faktički imamo jednu kancelariju koja treba da ispunjava zahteve bilo da dolaze sa istoka ili zapada.

Jovanov je kazao da je veoma važno da se nastavi ekonomski rast, navodeći da smo prošle godine imali ukupno 3,9 milijardi evra stranih investicija, a da je ove godine do septembra taj iznos bio 3,1 milijarda evra.

Tanjug/Rade Prelić

 


Kako je naveo, očekuje se da se nastavi rast plata i penzija, te podsetio da će penzija porasti u novembru za devet odsto, a u januaru za preko 12 odsto. Takođe je ukazao na povećanje minimalne zarade na 40.000 dinara.

“To su važni i dobri rezultati. Želimo i realizaciju plana Srbija 2025 koji će promeniti uslove života u našoj zemlji”, rekao je Jovanov i ukazao da je nezaposlenost u ovom trenutku na nivou od 8,9 odsto.

Kada je reč o strukturi nove Vlade Srbije, Jovanov kaže da nju diktiraju okolnosti.

Jovanov je rekao da je dosadašnje Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma podeljeno na nekoliko sektora u želji da se formira Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

“Bilo nam je važno da se sve stvari u vezi sa trgovinom nađu na jednom mestu”, rekao je Jovanov.

Imaćemo posebno ministarstvo informisanja i telekomunikacija, rekao je Jovanov i podsetio da živimo u vremenu kada je to povezano budući da se danas ljudi sve više informišu putem mobilnih telefona, podkasta, portala u odnosu na tradicionalne medije.

Najavio je da će buduće ministarstvo imati obavezu da se bavi medijskom startegijom i da uredi tu oblast.

“Sport je postao prevelik resor i u sportu se planira mnogo toga i zato smo smatrali da sport treba da bude izdvojen, a turizam i omadina da idu posebno”, rekao je on i dodao da ne postoji ministarstvo koje se neće baviti pitanjem omladine.

Jovanov je kazao i da će i kultura imati posebno ministarstvo jer je, ističe, važno da se nastavi sve ono što je započeto u cilju razvoja kulturne politike Srbije.

Ukazao je da je dosta toga urađeno u vezi sa jačanjem nacionalnog dostojanstva i kulture sećanja koje je, napominje, bilo zanemarivano godinama.

Jovanov je istakao da će buduće ministarstvo za javna ulaganja objedniti sve one poslove koji su vezani za realizaciju poslova koji se tiču velikih investicija.

“Glavni cilj treba da bude da se nastavi ravnomerni regionalni razvoj Srbije”, poručio je Jovanov i dodao da će ministarsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija biti podrška naučnoj zajednici.

Za opoziciju buduća vlada - preglomazna

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke je za Euronews Srbija podsetio za Predlog zakona podrazumeva 25 resora plus, kako je dodao, verovatno nekoliko ministara bez portfelja.

"Danas nema ni jedne zemlje U EU sa više od 20 ministarstva. Jedna Nemačka ima 16 ministara, Mađarska 14, Hrvatska i Makedonija 16, Slovenija ima 11 prus tri bez portfelja, a mi imamo predlog zakona s 25 ministara. To je skandal", rekao je Aleksić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je kao nelogično primetio i to da se resor omladine spaja s turizmom umesto sa sportom  i da se "otvara ministarstvo za untrašnju i spoljnu trgovinu, kao da to nije ječno isto"

Sličan stav o prevelikoj vladi su, javlja reporter Euronews Srbija, izneli i SSP, Moramo, Ne davimo Beograd, pa i Zavetnika koji su zamerili kratak rok u kome je sednica zakazana.

Narodna poslanica iz Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski izjavila je danas da povećanje broja ministarstava pokazuje da se vladajuća većina ne drži ni svoje politike jer su ranije kazali da će taj broj biti smanjen dodajući da, kako kaže, „haotična fuzija“ resora govori da su sva ministarstva u svrhu partijskog podmirivanja.

Ðurđević Stamenkoviski je kazala na konferenciji za medije u Skupštini Srbije da su vest o sazivanju današnje sednice dobili 23 časa pre njenog održavanja i pita da li je šest meseci, od kada su održani izbori, bilo malo da se donese Zakon o ministarstvima.

Glasanje o dnevnom redu je ponovljeno tri puta što je predsenik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pripiso tehničkim problemima.

Vladimir Obradović iz SSP je, rekao da je u pitanju "flagrantno kršenje procedure" i da "ne može da se se ti da je nekada ranije učinjen takav potez". 

"Ne mogu da se setim da je glasanje ponovljeno zato što nije po volji predsedavajućeg. Stavili su na glasanje jednom pa nije prošao, pa drugi put pa nije prošao uz svu zvonjavu čuvenog zvonca i tek iz trećeg puta su uspeli da obezbede većinu za svoj predlog", rekao je obradović na konferenciji za medije. 

Komentari (0)

Srbija