Politika

Priština sve češće traži da se okonča mandat UNMIK-a, Srbi poručuju da je ta misija neophodna

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

20/10/2022

-

08:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prištinski zvaničnici često na sastancima sa međunarodnim predstavnicima zahtevaju da Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu, UNMIK, završi svoj mandat i navode da je "nepotrebna". Sa druge strane, Beograd i predstavnici Srba na Kosovu smatraju da je UNMIK neophodan zbog poštovanja Rezolucije 1244 koja garantuje celovitost Srbije.

Na više puta ponovljene zahteve da se okonča mandat UNMIK-a na Kosovu i Metohiji, iz ove misije za Euronews Srbija odgovaraju da oni svoju misiju i dalje nesmetano obavljaju.

"Mandat UNMIK-a, zasnovan na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, je da obezbedi uslove za miran i normalan život svih stanovnika Kosova. U tom cilju, UNMIK radi na promovisanju i zaštiti ljudskih prava, jačanju vladavine prava i unapređenju značajnog angažovanja žena i mladih", rekla je portparolka UNMIK-a Sanam Dolatshahi.

Poslednje zahteve za završetak UNMIK-ove misije uputili su albanski premijer Edi Rama, šefica Misije SAD u Ujedinjenim nacijama, Linda Tomas-Grinfild i predsednica Kosova Vjosa Osmani septembra ove godine u sedištu Ujedinjenih nacija.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da i pored smanjenja UNMIK-ovog osoblja i nadležnosti, UNMIK može da prestane sa radom samo ukidanjem Rezolucije 1244.

"Normalno da UNMIK sada ima manje ingerencije i mislim da samo na severu vrši neku vrstu vlasti, ali zaista mislim da dok se ne menja Rezolucija 1244, možete davati svakojake političke deklaracije, ali realnost je to da je i UNMIK deo te rezolucije", rekao je politički analitičar Miljazim Krasnići.

"Jasan motiv Prištine zašto želi da UNMIK ode"

Za Srbe, prisustvo UNMIK-a znači i da još ima nade da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

"Mandat misije Ujedinjenih nacija ustanovljen je Rezolucijom 1244, a ta rezolucija tvrdi i potvrđuje da je Kosovo i dalje autonomna oblast u okviru Savezne Republike Jugoslavije tada, tj. njenog pravnog naslednika Republike Srbije, tako da je iz te perspektive jasan motiv Priištine zašto ona želi da UNMIK ode, što bi time svaka mogućnost da se proces pregovora vrati u Ujedinjene nacije umesto u EU okvira, prestala da postoji", rekao Miodrag Marinković iz NVO "Casa" iz Kosovske Mitrovice.

Misija Ujedinjenih nacija, koja je na Kosovo došla 1999. godine, pomogla je u stvaranju kosovskih institucija, kao i ustavnog okvira, a trenutno, po rečima portparolke UNMIK-a, primarni cilj je poboljšanje društvene kohezije i poverenja među zajednicama.

"Implementirali smo više od 250 projekata za pet godina radeći sa partnerima i šampionima iz svih zajednica na Kosovu, u različitim oblastima kao što su jezička prava, pristup pravdi i ekonomsko osnaživanje. Promovisanjem dijaloga među zajednicama na terenu, UNMIK nastavlja da podržava napredak u političkim diskusijama na visokom nivou, posebno u dijalogu koji vodi EU. Pored toga, UNMIK obavlja ključnu ulogu redovnog praćenja i izveštavanja Saveta bezbednosti UN o dešavanjima na Kosovu", navodi Sanam Dolatshahi.

Koji su zadaci UNMIK-a danas?

Miodrag Marinković smatra da bi UNMIK još uvek mogao da ima važne zadatke. 

"Prvi jeste da podrži proces demokratizacije Kosova i to je posebno važno za nevećinske zajednice u kojima su standardi nevećinskih prava potpuno nedostižni za današnju kosovsku vlast. UNMIK bi u tome mogao jako mnogo pomoći, a drugu oblast u kojoj vidim UNMIK-ovu ulogu, jeste ono što je definitivno potrebno i Srbima i Albancima, to je ta neka medijacija", rekao je Miodrag Marinković.

Krasnići kaže da se može reći da je problem Kosova više kao neko sigurnosno pitanje, nego kao neko demokratsko pitanje.

"I dalje, dok Srbija kaže da je Kosovo deo Srbije i dok Kosovo kaže da je nezavisno, ako ne bude neka strana unutra, onda će imati problema. Tako da i UNMIK i KFOR, i sve te strukture koje su tu, dok rade za stabilnost i dobrobit Kosova, su dobrodošle", poručuje Krasnići.

I pored zahteva prištinskih zvaničnika da bi UNMIK trebalo da ode, portparolka ove organizacije tvrdi da misija radi sa nizom kosovskih institucija, na centralnom i lokalnom nivou, i sprovodi svoj mandat u saradnji sa raznim međunarodnim partnerima. 

Komentari (0)

Srbija