Politika

Lirman: Nacrt statuta Zajednice srpskih opština nema veze sa vladom Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

18:45

Lirman: Nacrt statuta Zajednice srpskih opština nema veze sa vladom Nemačke
Ana Lirman - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Državna ministarka Nemačke Ana Lirman, koja boravi u Prištini, izjavila je da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je objavila prištinska Koha, nema nikakve veze sa Vladom Nemačke, ali je ocenila da bi bilo dobro da se o statutu postigne saglasnost.

"Ovaj nacrt ni na koji način nije odobrila nemačka vlada, ali smatramo da je dobro kada se civilno društvo angažuje na ovu temu, jer bi bilo dobro da se postigne saglasnost o statutu ZSO", rekla je Lirman za Kanal 10 ističući da je nacrt napravljen pod nadzorom nemačkog udruženja Fondacija Fridrih Ebert i da su na njemu radili nezavisni stručnjaci.

Ona je dodala da nije za to da se ZSO daju puna izvršna ovlasćenja.

"Ali mislim da je dobro da imamo saradnju sa ovim opštinama, da nađemo nači kako da se organizuju i iznesu svoje stavove", rekla je Lirman.

Stalni predstavnik Fondacije Fridrih Ebert Štiftung u Prištini Rene Šle potvrdio je juče da je nacrt statuta ZSO, koji je objavila Koha, njihov dokument, na kojem rade zajedno sa Evropskim institutom za mir (EIP), ali je naglasio da je verzija koja je objavljena u četvrtak stara.

"Nadamo se da ćemo uskoro završiti naš posao i onda ga podeliti sa javnošću", rekao je Šle za Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanje da li može da potvrdi da je "Nemački nacrt" u, kako je objavila Koha, 17 članova, isti kao onaj na kojoj je ova fondacija radila sa EIP i kada se može očekivati da zainteresovane strane vide detalje nacrta.

Prema nacrtu Statuta, koji je u četvtak objavila Koha i nazvala ga nemačkim, buduća ZSO bi imala status pravnog lica i činile bi je 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, sa mogućnošću proširenja, a imala bi i zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, u skladu sa zakonima i kosovskim ustavom.

Informacija o nacrtu statuta pojavila se krajem prošlog meseca kao o dokumentu na kome na inicijativu Nemačke, rade Fondacija Fridrih Ebert Štiftung i Evropski institut za mir (EIM) i koji bi trebalo da se nađe na stolu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano tada je demantovao pisanje medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta ZSO drugim subjektima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija