Politika

"Najvrelija" fotelja u Nemanjinoj: Pred novom ministarkom energetike brojni problemi pred zimu od koje Evropa strahuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Dušan Hadži Nikolić

24/10/2022

-

18:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nova vlada suočiće se sa starim izazovima, poručuju analitičari. Međutim, jedno ministarstvo u narednom periodu moglo bi da ima najvreliju ministarsku fotelju - Ministarstvo rudarstva i energetike. Ta oblast je zbog rata u Ukrajini postala geopolitičko pitanje oko kojeg se lome najveće svetske sile.

Zbog toga, ministarstvo zaduženo za tu oblast može postati veoma značajno. Upravo na njegovom čelu dolazi do promene. Umesto Zorane Mihajlović za novu ministarku je predložena Dubravka Negre koja je i sama istakla da je Srbija izložena globalnim problemima u energetskom sektoru. 

Stručnjaci ocenjuju da će se pred novom ministarkom naći mnogo problema, a kao prioritet ističu da mora da se uredi funkcionisanje EPS-a.

"Prvo što će morati da se rešava, da ponovo profunkcioniše EPS, dakle kopovi su zapušteni moraju da se otkriju ti kopovi, da se dođe do uglja koji bi mogli ponovo da počnemo da koristimo. I naravno, da se termoelektrane dovedu u stanje koje potpuno operativno. Da mogu da rade u punom kapacitetu", kaže profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac.

Funkcionisanje tog sistema u vremenima kada je gas zbog rata u Ukrajini skup ili ga nema se pokazuje kao ključno. Izbor između istoka i zapada u eneregtici se, makar na papiru, za Srbiju pokazuje kao lak.

"Tu smo potpuno zavisni od ruskog gasa. Ove interkonekcije koje će biti izgrađene samo delimično će moći da prevaziđu taj problem. Mi ćemo još dugo vremena biti oslonjeni na taj ruski gas. Dakle, i dalje ćemo morati da imamo pažljiv odnos prema Rusima, jer to je 30 odsto naše energetike", kaže Banjac. 

Ističe i da je NIS u većinski ruskom vlasništvu i da i zbog toga Srbija mroa da vodi računa da ne pokvari odnose sa Moskvom, bez obzira odakle dolazi nafta.

"Rafinerija je ruska, a ne srpska i o tome moramo da vodimo računa", navodi Banjac.

"Biće teško balansiranje"

Ipak, situaciju komplikuje što je strateško opredeljenje Srbije Evropska unija, pa će, upozorava Banjac, biti vrlo teško balansirati između dve strane. U praksi, to znači da osim iz ruskih izvora, treba potražiti energente i na drugoj strani. Urednica sajta "Energija Balkana" Jelica Putniković ističe da Srbije ne odustaje od drugih izvora snabdevanja. 

"Ako zaista iz Mediterana krene izgradnja gasovoda, da li će tu biti Izrael ili još neki njegovi partneri ako izgrade gasovod prema Evropi. Treba da se nađemo i na njemu, jer će to značiti ne samo diversifikaciju pravaca nego i izvora snabdevanja", napominje Jelica Putniković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Uz EPS i gas, kao izazove pojedini analitičari vide i potencijalno otvaranje rudnika litijuma, a sagovornici Euronews Srbija su saglasni da u ministarsku fotelju mora da sedne neko ko poznaje tu oblast i ima potrebno znanje za oporavak energetskog sektora.

Ko je Dubravka Negre

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Kada je predsednik Aleksandar Vučić juče pročitao imena kandidata za ministre u budućoj vladi, Dubravka Negre je za mnoge predsatvljala iznenađenje. Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu.

Od avgusta 2016. do decembra 2021. bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.

Komentarišući to što je predložena za ministarsku poziciju, ona je izjavila da joj je ogromna čast da može da služij zemlji u izazovnim vremenima.

"Globalnim istorijskim problemima u energetskom sektoru izložena je i naša zemlja. Verujem da ću kroz svoje znanje i iskustvo doprineti da se oni ublaže i otklone kako bismo stvorili preko potrebnu sigurnost i stabilnost našim građanima", kazala je ona za Tanjug.

Komentari (0)

Srbija