Politika

Dačić: Dijaspora pokazala slabo interesovanje za glasanje, to je tema za neke naredne izbore

Komentari

Autor: FoNet

28/06/2021

-

16:38

Dačić: Dijaspora pokazala slabo interesovanje za glasanje, to je tema za neke naredne izbore
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je posle razgovora s nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom u Bundestagu da pitanje institucionalizovanja predstavnika dijaspore u parlamentu i njihovog uključivanja u politički život zahteva sistemsko rešenje, u okviru kojeg treba sagledati i kompletan izborni proces.

"S jedne strane, neophodan je koncept o mestu dijaspore u parlamentu, a sa druge je vrlo važno obezbediti uslove za korektno sprovođenje izbornog procesa u dijaspori. U opticaju su različite ideje koje se mogu konkretizovati kroz više modela. Do sada predloženi modeli nisu pokazali veliko interesovanje dijaspore za glasanje, pa je ukupan broj glasača ostao na izuzetno niskom nivou. Zato ova tema izlazi iz okvira aktuelnih prioriteta i odlaže se za neke naredne izbore. Iz tih razloga neće naći mesto ni u međustranačkom dijalogu", rekao je Dačić za Frankfurtske vesti.

On navodi da u različitim zemljama po ovom pitanju nailazimo na različita iskustva, koja bi eventualno mogla biti primenjiva i kod nas.

"Razgovarao sam sa predstavnicima Bundestaga i oni su uvereni da će na njihovim izborima 15 odsto građana glasati putem pošte. Uveren sam da bi kod nas, u slučaju da se odobri glasanjem putem pošte, vrlo brzo počele da kolaju glasine da je u pitanju neka prevara. Evidentno je da postoji veliko nepoverenje u takav način glasanja, a da ne govorim i o mogućnosti da se glasa putem interneta uz primenu elektronskih potpisa i drugih mera bezbednosti informacija. Treba dosta raditi na izgradnji poverenja da bi takva glasačka procedura funkcionisala na najbolji mogući način", smatra Dačić.

O pojednostavljivanju procedure za izdavanje dokumenata 

Kao bivši šef diplomatije Dačić je odgovorio i na pitanje da li je moguće još pojednostaviti proceduru u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kada je reč o izdavanju pasoša, drugih ličnih dokumenata i raznih potvrda.

"Ja sam se prilično trudio, a trudili smo se i svih ovih godina, da se omogući procedura da se svaki državni resurs koji imamo u inostranstvu učini dostupnim našim građanima. Time bi i proces pribavljanja različitih dokumenata bio znatno olakšan. Svakako, najjednostavnije je da se dokumenta podižu kod nas u Srbiji. Nažalost, mogućnosti za to nemaju svi, a s druge strane, Srbija sa svojim predstavništvima ne može da bude prisutna u svim zemljama, niti u svim delovima nekih većih zemalja. To su dve ograničavajuće okolnosti", objasnio je Dačić.

On smatra da administrativni poslovi treba da budu u skladu sa razvojem stepena informacionih tehnologija, ističući da je zadatak MIP i MUP Srbije da svoj posao obavljaju najbolje što mogu kako bi građanima izašli u susret, što su nebrojeno puta činili i do sada.

"Svim našim građanima koji imaju nemačko državljanstvo, pa i onima koji imaju državljanstvo u zemljama širom sveta, uputio bih poruku da se više angažuju u političkom životu tih zemalja. Neverovatno je da su pripadnici drugih nacija mnogo manje brojni, a u parlamentu imaju znatno više svojih predstavnika, dok nas Srba gotovo nigde nema", poručio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija