Politika

Početak prvog suđenja OVK u Hagu zakazan za 15. septembar, na optuženičkoj klupi Saljih Mustafa

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

17:36

Početak prvog suđenja OVK u Hagu zakazan za 15. septembar, na optuženičkoj klupi Saljih Mustafa
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright EPA/ SEM VAN DER WAL

veličina teksta

Aa Aa

Početak prvog suđenja pred Specijalizovnim većima Kosova sa sedištem u Hagu zakazan je za 15. septembar, a na optuženičkoj klupi naći će se nekadašnji komadant u OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji 1999. godine.


Sudsko veće koje će suditi Mustafi, predvidelo je i 16. septembar za suđenje, kada će u ova dva dana, nakon uvodnih procedura, najpre tužilaštvo održati uvodno izlaganje od tri sata, a potom i zastupnik žrtava od sat vremena.

Svedočenje prva dva svedoka tužilaštva planirano je za ponedeljak i utorak, 20. i 21. septembra, objavljeno je na sajtu Specijalizovnih veća Kosova.

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.

Na statusnoj konferencij krajem oktobra 2020. godine negirao je sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Optužnicom se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija