Politika

Žiofre studentima FPN: Uloga studenata da omoguće Srbiji da u budućnosti bude snažnija i da bude deo EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

15:00

Žiofre studentima FPN: Uloga studenata da omoguće Srbiji da u budućnosti bude snažnija i da bude deo EU
Žiofre studentima FPN: Uloga studenata da omoguće Srbiji da u budućnosti bude snažnija i da bude deo EU - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre održao je predavanje studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu nakon što se susreo sa dekanom profesorom Draganom Simićem.

Predstavljanje evropskog ižveštaja o evrointegracijama bila je centralna tema predavanja, ali je Žiofre govorio i o drugim aktuelnim temama i problemima.

Žiofre je rekao da je razgovarao s dekanom i članovima njegovog tima o saradnji koju FPN ima sa fakultetima EU, kao i o potrebi da se intezivira međusobna saradnja.

Dodao je da je upoznat sa programima Erasmus+ i Horizont 2020, koje fakultet realizuje, te da je samo u okviru Horizonta Srbija dobila bespovratno 130 miliona evra.

"Ovaj program pokazuje kako je važna razmena, kako se znanje uvećava kroz umrežavanje i zato će Erasmus uvećati bužet za 30 odsto", kazao je Žiofre.

Naglasio je da je od 2014, kada je počela implementacija programa Horizont 2020, iz Srbije na evropske univerzitete otišlo oko 13 hiljda studenata i predavača, dok je 5.000 evropskih bilo u Srbiju.

"Uzbuđen sam zbog razgovora sa studentima o saradnji između EU i Srbije, o važnosti ujedinjenja ne samo sa EU nego i na Zapadnom Balkanu", istakao je Žiofre.

Naveo je da je uloga studenata u svemu da omoguće Srbiji da u budućnosti bude snažnija i da bude deo EU, ali je napomenuo da su za to neophodni mladi ljudi koji će biti "portparoli evropskih vrednosti".

Na pitanja šta očekuje od novog Ministarstva za EU integracije kazao je da se nada da će EU intezivirati saradnji sa novom vladom, ali i da EU očekuje snažniju posvećenost Srbije evropskom putu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija