Politika

Jezero Gazivode jedno od ključnih pitanja između Beograda i Prištine – analitičari kažu da izveštaj SAD predstavlja opipavanje terena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2021

-

17:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasada uručila je vladama u Beogradu i Prištini izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode na severu Kosova.

Kako su za portal Euronews Srbija rekli u Ambasadi SAD u Beogradu, to je jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma. Oni su istakli na su za potrebe izveštaja koji je poslat angažovani stručnjaci iz nacionalne laboratorije "Pacific northwest".

U izveštaju se predlaže formiranje komisije za reku Ibar koja bi olakšala diskusiju između strana o mogućnosti upravljanja vodnim resursima.

Ipak, aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da, Vašingtonski sporazum na osnovu kojeg je izrađena studija izvodljivosti na jezeru Gazivode, krši suverenitet Kosova.

Prema mišljenju bivšeg premijera Avdulaha Hotija to mišljnje je apsurdno.

"Želim odgovor vlade da li ova studija, koju je napravio glavni kosovski partner, SAD, krši suverenitet", izjavio je Hoti.

Još uvek nema odgovora kosvoske vlade, a nejasno je kako će se kolumbijski model primeniti u situaciji kada Srbija ne priznaje Kosovo.

Predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović izjavio je za Euronews Srbija da je hidroelektranu  napravila država Srbija i da je ona apsolutni vlasnik.

"Država Srbija je napravila hidroelektranu sa 980 miliona tadašnjih dolara, sa kreditom sa rokom otplate na 24 godine. Ostatak je dala država Srbija znači, Srbija je apsolutni vlasnik, po finansijskim izveštajima Svetske banke. Institucije u Prištini, tadašnja AP Kosovo i Metohija učestvovala je sa nekih 6 odsto u izgradnji, pre svega za otkup zemljišta", rekao je Vulović.

Euronews/Printscreen

 

Vodosnabdevanje juga Kosova i Metohije zavisi upravo od hidroelektrane na jezeru Gazivode, dovoljno je da se zavrne jedan ventil da bi ono bilo ugroženo. Ipak, kako navodi gradonačelnik Zubinog Potoka, to nikome nije palo na pamet.

"Nikome nije palo na pamet da prekine vodosnabdevanje. Ta priča je prosto nemoguća jer bi to bila humanitarna katastrofa i ne vodi ničemu. Srpska strana ima dobru volju da se taj problem reši, ali nisam siguran da Priština to shvata. Priština samo priča da je to njihovo", rekao je Vulović.

Tačka sedam Vašingtonskog sporazuma

Izveštaj o jezeru gazivode je napravljen na osnovu tačke sedam Vašingtonskog sporazuma, kaže za Euronews Srbija Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35. Ističe da se u sporazumu od Ministarstva energetike SAD traži da izradi studiju za korišćenje jezera Gazivode "od strane Srbije i Kosova".

On ističe da ovaj model Srbiji ne odgovara jer ona ne priznaje nezavisnost Kosova.

Nakon potpisivanja sporazuma misija Ministarstva energetike SAD je došla na teren i podnela izveštaj stanja. Mijačić navodi da je problematično to što se izveštaj ne bavi konkretno zajedničkim upravljanjem jezerom Gazivode kako bi trebalo, već nekim drugim pitanjima.

"U ovom trenutku to je jedan vrlo kompleksan sistem u kom postoji dualan menadžment. Hidorsistem Ibar-Lepenac kontoliše i jezero Gazivode i hidroelektranu Gazivode i sam sistem kanala koji vodi dalje do Oblića i Glogovca. Vlada Srbije je još 2001. godine formirala JP Ibar koji se stara o upravljanju jezerom Gazivode i hidroelektranom koja se nalazi u blizini brane
sa druge strane, a do sada nije bilo značajnijih problema upravljačkih struktura", objašnjava Mijačić.

Euronews TV

Kako navodi Dragiša Mijačić, studija je dala četiri preporuke, a jedna od njih je da se napravi zajednička komisija za upravljanje rekom Ibar, što je širi pojam od jezera i samim tim ne podrazumeva nužno upravljanje Gazivodama.

"Druge tri tačke bave se efikasnošću korišćenja vodenih resursa, stavljajući do znanja da je on vlasništvo Kosova. To se ne vidi konkretno, ali na način kako je studija pisana, može se doneti zaključak da se navodi da jezero Gazivode pripada Kosovu", kaže sagovrnik televizije Euronews Srbija.

On je rekao da postoje različiti modaliteti za rešavanje ovog pitanja, a američka studija trebalo je da otvori pitanje tih modaliteta.

"Možda ovaj dokument može da se iskoristi u Briselu ili negde drugde kako bi se došlo do nekog rešenja", rekao je Mijačić.

Jezero Gazivode daje 97 odsto električne energije za teritoriju Kosova i metohije, dok jedna trećina vodosnabdevanja na Kosovu zavisi direktno od Gazivoda. Jezero se nalazi na teritoriji centralne Srbije i severnog dela Kosova i Metohije.

Srbija otplaćuje nekoliko kredita za investicije na Kosovu i Metohiji

Jelica Putniković urednica portala "Energija Balkana" za Euronews Srbija navodi da jezero pripada Srbiji, ali da se sve svodi na pitanje dogovora između Beograda i Prištine.

"Onaj ko je gradio, a građeno je na teritoriji Srbije u bivšoj Jugoslaviji, znači pripada Srbiji. Status AP Kosovo i Metohija iz tog perioda nije rešen i dalje vlasti Prištine inststiraju da budu priznati kao država, Srbija to neće priznati. Sva dalja razgraničenja imaju u osnovi to pitanje kako će se rešiti pitanje između Prištine i Beograda", rekla je Jelica Putniković.

Euronews TV

Kako je rekla, nije sprovođeno ono što je Brisel ranije predlagao.

"Bilo je predloga da se osnuju dva preduzeća, za gazdovanje vodom i proizvodnju elekrtične energije i distribuciju. To Prištna nije prihvatila i nije rešeno pitanje vlasništva", kaže Putniković.

Srbija otplaćuje kredit za izgradnju Gazivoda, kao i neke druge kredite za investicije na KiM.

"Ono što je problematično je da Kolumbijski model podrazumeva dogovor dve države, mi ovde nemamo dve države. Ovo je sada neko ispipavanje terena. Američkanci su sada hteli možda da pokažu da su uradili svoj domaći zadatak", dodaje Jelica Putniković.

Komentari (0)

Srbija