Politika

Dačič: Lajčak ne želi reprizu prethodnog sastanka Vučića i Kurtija

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

15:25

Dačič: Lajčak ne želi reprizu prethodnog sastanka Vučića i Kurtija
Dačič: Lajčak ne želi reprizu prethodnog sastanka Vučića i Kurtija - Copyright TANJUG/ European Union 2021 – EP/Philippe BUISSIN

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić razgovarao je danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.


Na pitanje Tanjuga da li je na sastanku bilo reči o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, koja je planirana za kraj jula, Dačić kaže da je ”to ideja”, ali da mu je Lajčak preneo da taj sastanak mora da se dobro pripremi da se ne bi ”dogodila repriza prethodnog” sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

”Ljačak me je informisao o planovima i pripremama za sledeći sastanak dijaloga, a prethodno treba da se sastanu pregovarački timovi i da se naprave analize šta je urađeno, a šta nije, što je za nas bitno, jer mi stalno ističemo da ne može da opstane teorija da ništa što je do sada postpisano ne važi. Kakva je onda svrha vođenja razgovora ako se neko ne slaže i poništava ono sto je od sada potpisano”, poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da je specijalnog predstavnika EU informisao o situaciji u Srbiji kada je reč o tzv. brisanju prebivališta, što Dačić vidi kao jedan od uslova Evropske komisije za dobijanje vizne liberalizacije za građane Srbije, a ne kao političku odluku usmerenu protiv Alabanaca koji se lažno prijavljuju na adrese u centralnom delu Srbije kako bi dobili srpski pasoš.

Lajčak je dobro obavešten o situaciji na KiM

Na pitanjue Tanjuga da li je sa Lajčkom razgovarao o jučerašnjim incidentima tokom obeležavanja Vidovdana na KiM, Dačić kaže da je specijalni predstavnik ”dobro obavešten” o svim dešavanjima, a da su to problemi sa kojima se Srbi stalno suočavaju kada su u pitanju vlasti u Prištini.


”Apsolutno je neprihvatljivo da se tako nešto dešava na KiM u trenutku kada se cela Evropa zalaže za slobodu kretanja”, područio je Dačić.

On je naglasio da Srbi svuda u svetu obeležavaju Vidovdan, a da reakcije kosovskih zvaničnika i diplomastskih predstavnika za cilj imaju da falsifikuju istoriju i da o Kosovskoj bici govore kao da nije deo srpske istorije.

”To govori o nameri da se izbriše srpska istorija sa teritorije KiM. Istina je da Albanci nisu učestvovali u Kosovskoj bici, jer nisu tad ni živeli na KiM”, zaključio je Dačić.

"U Evropskom parlamentu ne postoji dilema, oni su za proširenje EU"

Dačić, rekao je da se Evropski parlament, bez obzira na usvojene rezolucije i ražličita mišljenja poslanika, zalaže za nastavak procesa proširena i ubrzanje evrointegracija kako Srbije tako i zemalja Zapadnog Balkana.


”Kada je reč o primedbama na dalji tok proširenja one se ne tiču samo Srbije već i nekih unutrašnjih pitanja u EU i spremnosti EU na dalji proces proširenja. U Evropskom parlementu ne postoji ta dilema, oni su za proširenje EU i čak su kritikovali određena ponašenja zemalja članica i odbijanja da se otvore pregovori”, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Dačić je nakon sastanaka sa predsednikom EP Davidom Sasolijem, predsedavajućim Spoljopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom i debate sa poslanicima AFET-a, ocenio da u EU sigurno postoji ”zamor od proširenja” kao procesa koji, kada je Zapadni Balkana u pitanju, traje od 2003. godine, ali i da u regionu postoji ”zamor od pristupanja”, postavljanja novih uslova i produžavanja rokova.

”Pristupanje EU ostaje naš strateški cilj i mi ćemo raditi sve što je do nas. A EU i države članice su te koje će doneti konaču odluku o tome”, zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Dačić: Dijaspora pokazala slabo interesovanje za glasanje, to je tema za neke naredne izbore

Komentari (0)

Srbija