Politika

Dačić: Ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

28/06/2021

-

19:21

Dačić: Ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije
Ivica Dačić - Copyright EPA/Djordje Savic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupstine Republike Srbije, Ivica Dačić, pozvao je u Briselu na intenziviranje saradnje Narodne skupštine Srbije sa Evropskim parlamentom i ocenio da ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije.

"Glavni impuls dolazi od nas samih i svesni smo da i tu može brže, ali prostor za veću efikasnost postoji i u okviru EU i Evropskog parlamenta", poručio je Dačić.

Ivica Dačić je u svom obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pozvao na jačanje komunikacije parlamenata Zapadnog Balkana sa Evropskim parlamentom, kao i unapređivanje saradnje parlamenata u regionu.

On je ocenio da partnerski odnosi parlamenata regiona sa Evropskim parlamentom ne bi trebalo da se zasnivaju samo na komunikacije oko godišnjih izveštaja i rezolucija EP.

"Smatram da treba da izgradimo partnerske odnose zasnovane na uzajamnom poverenju u razumevanju i koji će doprineti našem bržem procesu evrointegracija", poručio je Dačić.

Ivica Dačić je ocenio da su parlamenti "glavna čvorišta" puta ka članstvu u EU i da svi reformski procesi moraju da dobiju zakonsku formu kroz parlament.

On je naveo da je u Skupštini Srbije u proceduri izmena Ustava Republike Srbije, u delu o izboru nosioca pravosudnih funkcija, što je, kako kaže, jedan od važnijih koraka ka ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Srbije EU.

"Očekujemo uskoro tekst ustavnih amandmana, zatim ovo izjašnjavanje naše Skupštine, a nakon toga i referendum na kojem će se o promenama izjasniti i naši građani. Uveren sam da ćemo u kratkom roku imati nova ustavna rešenja u oblasti pravosuđa", poručio Dačić.

On je dodao da se uz pordšku EP u okviru Skupštine Srbije vodi i međustranački dijalog o izbornim uslovima, s obzirom na predstojeći izborni ciklus u Srbiji 2022. godine.

"Ovi razgovori teku u demokratskoj atmosferi. U njima učestvuje veliki broj političkih organizacija i ja sam optimista da ćemo doći do rešenja koja će još više poboljšati demokratičnost i transparentnost našeg izbornog procesa", zaključio je Dačić.

Ivica Dačić ocenjuje i da Narodna skupština Srbije ispunjava preporuke Evropskog parlamenta iz godišnjih izveštaja i da je na tim osnovama već unapređena efikasnost i transparentnost njenog rada.

Osnovna poruka - ubrzanje evropskog puta regiona

Dačić je nakon sastanka izjvaio da je osnovna poruka sa sastanka predsedavajućih parlamenata sa Zapadnog Balkna i Evropskog parlamenta, neophodnost ubrzanja evropskog puta regiona.


”Evropski parlament, bez obzira nna to što tu ima različitih stavova, uključujući i one koji nisu poznati po blagonaklonim stavovima prema Srbiji, jasno želi da pokaže da evropske integracije treba da budu brže i bez uslovljavanja i mislim da je to dobra poruka”, izjavio je Dačić u Briselu.

On je nakon sastanka predsedavajućih parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Kosova s predsednikom EP Davidom Sasolijem ocenio da je atmosfera bila pozitivna i konstruktivna, i da su se svi prisutni bavili pitanjima proširenja, sem predsedavajućeg parlamenta Kosova Glauka Konjufce.

On je, prema Dačićevim rečima, pokrenuo pitanje priznavanja nezavisnoti Kosova od strane Srbije i otužio Srbiju da remeti poroces evroinetegracija.

”Pomenuo je da stav Srbije, posebno predsednika (Aleksandra) Vučića, da Srbija nikada neće priznati Koosvo, ima negativan uticaj na proces evropskih integracija. Odgovorio sam mu da ako misli da je nezavisnost Kosova već ''gotova stvar'', zašto im je bitno priznanje Srbije i šta priča predsednik Vučić, ja ili bili ko drugi. Očigledno je da nema dogovora bez učešća Srbije. Mi smo spremini na kompromise, ali ne na uslovaljavanja niti na ono što (kosovski premijer Aljbin) Kurti govori, a to je da prvo treba da se prizna nezavisno Kosovo”, poručio je Dačić.

Dačić je na pitanje Tanjuga da li je u Briselu direktno razgovarao sa predsedavajućim crnogorskog parlamenta Aleksom Bečićem, sa kojim je, poslednjih dana, imao razmenu mišljenja preko medija, odgovorio da nije bilo vremena za bilateralne razgovore.

”Svi smo bili tu, ali svi smo bili u radnoj atmosferi”, rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija