Politika

Direktor Regionalne direkcije: Policajci iz regiona Sever ne mogu da sprovode odluku Prištine o tablicama

Komentari

Autor: Kosovo online

02/11/2022

-

18:12

Direktor Regionalne direkcije: Policajci iz regiona Sever ne mogu da sprovode odluku Prištine o tablicama
Kosovo i Metohija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić izjavio je da su iz Generalne direkcije policije u Prištini na sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama. On je dodao da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je uperena prevashodno protiv srpske zajednice.

"Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na sever poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sever. U proteklom periodu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odooborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji  ovde živi. Ovim postupcija direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je odluka vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever i naglasio da su u prethodnom perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uporena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele zabrinutost povodom svih jednostranih akcija, prenosi Kosovo online.

Srpska lista podržava policajce iz direkcije Sever

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio nakon sastanka sa  policijskim predstavnicma regionalne direkcije Sever na kome je razmatrana trenutna situacija, nastala nakon odluke vlade Aljbina Kurtija da nastavi sa, kako se navodi, oduzimnajem ljudskih prava Srbima na na severu KiM kroz ugorožavanje slobode kretanje, da rukovodstvo Srpske liste i svi njeni predstavnici pružaju punu podršku policajcima iz regionalne direkcije Sever koji su odbili da "svojim komšijama, braći sestrama, lekarima, profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju, a koje izdaju zvanični organi Srbije".

Kako je rekao za Kosovo onlajn, on im se na tome zahvalio u ime svih građana, svih Srba koji zive na prostoru Kosova.

"Srbi sa KiM su pokazali da ne pristaju na ucene, ne pristaju na plan Aljbina Kurtija da budu obespravaljeni, da im se otima legalna imovina, da im se onemogućava slobodna kretanja. Takođe poslali su i jasnu poruku i Aljbinu Kurtiju ali i onima koji ga podržavaju da Srbi ne žele da zamene srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice. U ime rukovodstva Srpske liste želim da naglasim da je nama pre svega potreban mir ne želimo tenzije, ne želimo ovo što sada imamo na terenu, a što je prozivod delovanja specijalnih jedinica koje Kurti šalje u čisto srpske sredine bez ikakvog razloga ali sa nemerom malteretitranja naših građana", rekao je Simić.

Petković: Kurti svoje patrole poslao na sever s ciljem da izazove novu krizu

Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije, koje je direktno iz Prištine na sever Kosova i Metohije poslao Aljbin Kurti, predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini, ocenio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Nema sumnje da je Aljbin Kurti svoje patrole poslao na sever KiM s ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe pođarmi i natera da se odreknu svojih KM tablica. O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir", naveo je Petković.

On ističe da "u potpunosti razumemo i podržavamo donete zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu pokrajine, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste, koji su jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine u vezi sa procesom tzv. preregistracije".

"Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja", navodi Petković u saopštenju.

"Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice da je u tački devet Prvog briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu KiM i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine gde Srbi čine apsolutnu većinu", ističe direktora Kancelarije za KiM.

Zato pripadnici saobraćajne policije iz Prištine, naglašava Petković, nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever.

O ovom flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela, ističe Petković, obavestićemo i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije i zahtevati da se Kurtijevi policajci pod hitno povuku sa severa.

U potpunosti mora da prestane kršenje Briselskog sporazuma, jer nasilni i protivpravni akti Prištine, od upada ROSU na severu, preko izgradnje nelegalnih policijskih baza u zoni zelene linije, do slanja albanske saobraćajne policije, direktno ugrožava postojanje Regionalnog policijskog direktorata Sever i time obesmišlava čitav tok dijaloga u Briselu, kazao je direktora Kancelarije za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija