Politika

Prajs: Tražili smo potpuno odlaganje odluke o preregistraciji, ne delimično i ne u fazama

Komentari

Autor: Fonet

31/10/2022

-

23:08

Prajs: Tražili smo potpuno odlaganje odluke o preregistraciji, ne delimično i ne u fazama
Ned Prajs - Copyright Tanjug AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da međunarodna zajednica, uključujući SAD, od Kosova nije tražila delimično, već potpuno odlaganje roka za preregistraciju ili primenu odluke u fazama, prenosi portal "Pavlović tudej".

Govoreći o tome šta će Bajdenova administracija učiniti ako kosovski premijer Aljbin Kurti nastavi da protivreči Sjedinjenim Državama i EU, Prajs je rekao da je poruka Bajdenove administracije jasna.

"Bili smo jasni i javno i privatno da međunarodna zajednica, uključujući SAD, traži potpuno odlaganje primene tog pitanja i da ne podržavamo delimično odlaganje, ni primenu u fazama. Naši napori i dalje traju", rekao je Prajs, prenosi Kosovo onlajn.

Prajs je naveo da su SAD razočarane i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera o odlaganju roka za preregistraciju.

"Ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave da učestvuju u dijalogu uz posredovanje EU i ostaćemo u bliskom kontaktu sa našim partnerima u regionu, kao i sa EU", dodao je Prajs.

Podsetimo, u ponoć ističe rok koji su privremene institucije u Prištini dale za primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji. Uprkos pozivima EU i SAD, kosovski premijer Aljbin Kurti nije pristao na produženje roka za deset meseci, ali su određene izmene napravljene, pa će se odluka primenjivati po fazama do potpunog ukidanja tablica 21. aprila.

Fazna primena odluke o preregistraciji podrazumeva da će od 1. pa do 21. novembra korisnici srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova dobijati opomene. Nakon toga će, kako je saoštio Kurti, u periodu od 21. novembra do 21. januara sledeće godine biti novčano kažnjavani, dok će potom do 21. aprila biti korišćene probne tablice koje će u aprilu biti ukinute.

Kosovska policija danas je objavila i obrazac zvanične opomene koju namerava da uručuje vlasnicima vozila sa pomenutim tablicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija